« Život
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
A VI?

Intuicija ili razum, što je bolje?

Neki će poslušati savjet i osloniti se na intuiciju, dok će drugi racionalno proanalizirati sve mogućnosti, odvagnuti rizike i tek tada donijeti odluku

Kako vi donosite odluke?
Kako vi donosite odluke? (Arhiva)
Više o

intuicija

,

donošenje odluka

,

razum

Donošenje odluka nekad je stvarno teško i moramo se prilično pomučiti kako bismo bili sigurni. Neki će poslušati savjet i osloniti se na intuiciju, dok će drugi racionalno proanalizirati sve mogućnosti, odvagnuti rizike i tek tada donijeti odluku.

No, što je od toga bolje? Ako pitate biopsihologa s berlinskog sveučilišta Free Petera Walschburgera, dobit ćete odgovor koji niste tražili - ovisi..

Naime, ako netko ima mnogo iskustva na nekom području često će donijeti bolju odluku ako to učini brzo nego ako pomno prouči sve opcije.

Primjerice, hotelski zaposlenici često vrlo dobro procjenjuju karakter ljudi, iskusni liječnici ponekad 'osjete' bolest od koje pati njihov pacijent, a neki istražitelji mogu brzo reći je li netko učinio nešto loše.

Često ti ljudi ne znaju točno kazati kako su došli do svoga točnog zaključka.

Problem je u tome što smo svi okruženi stereotipima i često ih nismo svjesni. "Primjerice dokazi pokazuju da ljude koji se smiju smatramo inteligentnijima od onih koji djeluju ozbiljno", kaže Walschburger.

Ako vjerujemo svojoj intuiciji nemamo načina znati jesmo li u pravu kad imamo taj osjećaj. "Intuicija ne čini znanost suvišnom", upozorava stručnjak.

Walschburger predlaže da se djeluje na osnovu intuicije samo kad imamo mnogo iskustva i znanja u području u kojemu treba donijeti odluku, kad situacija zahtijeva brzu odluku i kad odluku nećemo morati naknadno opravdavati argumentima.

A kako vi to radite?

27.08.2018. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno