« Život
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
HE HE

Intimna frizura - da ili ne?

Stručnjaci upozoravaju da je potrebno paziti na druge čimbenike koje utječu na zarazne bolesti poput pravilne zaštite i higijene prilikom spolnog odnosa

Depilirate li se? Brijete?
Depilirate li se? Brijete? (Arhiva)
Više o

intimna frizura

Intimna frizura poznata je još od starih Egipćana, a i danas izaziva kontroverze - neke se žene potpuno depiliraju, a druge nisu obožavateljice te prakse pa preferiraju prirodniji način. 

Tijekom godina je izbilo i puno tvrdnji da bi intimna frizura mogla utjecati na vaginalno zdravlje i tako povećati rizik od spolnih bolesti poput klamidije ili gonoreje. Međutim, nova studija objavljena u PLOS ONE opovrgnula je tvrdnje iz istraživanja iz 2016. godine. 

Znanstvenici sa Sveučilišta u Ohiju analizirali su 200 studentica o njihovim navikama depilacije. Žene su također prošle testiranje na klamidiju i gonoreju koje su najčešće bakterijske spolno prenosive bolesti.

Gotovo 98 posto ispitanih žena otkrile su da su barem jednom u životu uređivale intimnu zonu. Njih preko 54 posto potvrdile su da su tijekom prošle godine jednom tjednom potpuno uklanjale dlačice, a 18 posto je to činilo šest puta u mjesec dana.

Oko 10 posto žena bilo je pozitivno na klamidiju ili gonoreju. No, one koje su se najviše depilirale nisu imale veću šansu za dijagnozu od ostatka.

Studija iz 2016. godine, objavljena u Sexually Transmitted Infections, ispitivala je više od 7500 tisuća ljudi. Žene koje su se depilirale imale su 80 posto veće šanse za zarazu od onih koje se nisu depilirale.

No, ta studija nije imala potvrde iz laboratorija nego se temeljila samo na izjavama žena koje su sudjelovale. Također, nije uzela u obzir seksualnu aktivnost.

Stručnjaci ipak upozoravaju da je potrebno paziti na druge čimbenike koje utječu na zarazne bolesti poput pravilne zaštite i higijene prilikom spolnog odnosa.

25.09.2019. 21:42:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.09.2019. 09:20
    lijepo je za vidjeti
Novi komentar
nužno
nužno