« Život
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
NE PREPUSTITE SE SLUČAJU

Intervju za posao - kako maksimizirati svoje šanse

Stopa nezaposlenosti je dosegla najvišu točku, a ovaj trend ne bilježi se samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu

Više o

nezaposlenost

,

razgovor za posao

,

traženje posla

,

intervju za posao

Statistike govore kako za jedno radno mjesto u prosjeku konkurira pet osoba. Za one koji pokušavaju naći posao to znači samo jedno: natjecanje. Mnogi šalju na desetke molbi, međutim odgovor rijetko stiže. A kada se pojavi poziv za razgovor ili intervju, to je pravo iznenađenje. Stoga, pokazati se u najboljem svjetlu na takvom razgovoru može biti presudno za dobivanje posla. Pročitajte par savjeta kako zablistati na razgovoru za posao.

Pripremite se

Nećete proći najbolje na razgovoru ukoliko se ne pripremite. Istražite podatke o kompaniji u kojoj tražite posao. Koja je njena povijest? Imali kakvih nedavnih informacija u dnevnim vijestima o toj kompaniji? Tko su ljudi koji vode firmu? Proučite detaljno opis posla i vaš životopis. Koja područja vašeg iskustva su potaknula poslodavce da vas kontaktiraju? Koja iskustva i vještine valja naglasiti? Ukoliko možete, zamolite prijatelja da vas pita neka osnovna pitanja koja se često pojavljuju tijekom intervjua za posao, a o kojima će biti riječi nešto kasnije. Tako možete analizirati kakav dojam ostavljate.

Obratite pažnju na detalje

Najčešća pogreška koju kandidati za posao čine jest neprikladno odijevanje za intervju. Ukoliko apliciraju za uredski posao, muškarci bi trebali nositi odijela, a žene kostime. Za poslove koji nisu uredski, ovaj nivo formalnosti nije potreban, ali vaša pojava treba ostati decentna. Dođite 15 minuta prije dogovorenog vremena za intervju, te provjerite još jednom vaš izgled. Imajte na umu da od trenutka kada uđete, stvarate dojam. Budite kurtoazni i profesionalni cijelo vrijeme. Ponesite olovku i blok, te isključite mobitel. Nije na odmet ponijeti i druge dokumente, poput izvješća, grafova, projekata na kojima ste radili, koje možete ponuditi ukoliko se pokaže potreba za time.

Budite pozitivni

Nikad se ne žalite na prošlog šefa ili firmu u kojoj ste radili. Ovo je druga najčešća pogreška koju kandidati čine. Možda imate opravdane argumente, ali zadržite to za sebe. Poslodavci ne žele slušati vaše jadikovke. Ne biste trebali loše govoriti ni o bivšim kolegama. Želite pokazati kako se možete lako uklopiti, te da niste konfliktna osoba. Također nemojte spominjati osobne probleme poput financijskih poteškoća ili obiteljskih odnosa. Kada govorite o bivšem poslu stavite naglasak na vaše uspjehe i postignuća, ne na poteškoće i frustracije. Ukoliko vas pitaju zašto ste napustili bivšu firmu napravite pozitivan zaokret: možete reći kako tražite bolje mogućnosti i radne uvijete.

Budite spremni na rutinska pitanja

Kada vas poslodavac pita generalna pitanja, želi vidjeti koliko ste prikladni za posao. Ne želi dobiti irelevantne osobne detalje, niti želi čuti vašu životnu priču. Gledajte na ta pitanja kao šansu da se fokusirate na vaše glavne adute. Budite specifični u vašim odgovorima. Mnogi kandidati kažu kako su timski orijentirani te usmjereni ka postizanju ciljeva, no pokušajte dati i primjere koji to potvrđuju. Evo tri najčešća pitanja koja se pojavljuju u razgovoru za posao:

  • Recite mi nešto o sebi? Dajte kratak i usmjeren odgovor. Naglasite iskustva koja vas čine pravim kandidatom za posao.

  • Koje su vaše prednosti? Valja vježbati odgovor na ovo pitanje. Ne želite ispasti arogantni, ali želite staviti fokus na vještine vezane uz posao. Nije loše ni naglasiti kako je efektivan rad s drugim jedna od vaših boljih odlika.

  • Zašto želite raditi u našoj kompaniji? Ovo je šansa da pokažete svoje znanje o toj kompaniji, te kvalitete koje vas čine najboljim odabirom za poziciju.

Budite spremni na teška pitanja

Osim laganih pitanja, očekujte i malo teža ili ona kojima je cilj razotkriti pogreške koje bi vas mogle diskvalificirati. No, to je i jedan od razloga intervjua. Zapamtite da ne morate uvijek odgovoriti direktno na pitanje, te potražite načine kojima možete pitanjima dati pozitivan zaokret. Evo tri primjera težih pitanja koja se često pojavljuju u razgovoru za posao:

  • Koje su vaše slabosti? U ovom slučaju najbolje je izabrati manje mane te objasniti kako ih kompenzirate. Fokusirajte se na nedostatak određenih vještina, ne na vaš karakter.

  • Što vam nije odgovaralo na prošlom poslu? Smisao ovog pitanja nije da ocrnite bivšeg poslodavca. Bolje je objasniti zašto vas posao nije ispunjavao na profesionalnom nivou, poput nedostatka mogućnosti, izazova, napretka itd.

  • Kako rješavate konflikte s vašim kolegama? Ukoliko rijetko imate sukobe, naglasite to - poslodavac možda pokušava diskvalificirati kandidate koji se ne mogu slagati s drugima. Pokažite se kao mirotvorac, osoba koja pokušava riješavati probleme konstruktivno.

Budite iskreni

Neiskrenost prilikom intervjua može sabotirati vaše šanse za dobivanjem posla. Ukoliko ne znate odgovor na pitanje, recite to. Belfiranje neće upaliti. Npr. ukoliko vas poslodavac pita jeste li imali iskustva s određenom vrstom softvera, nemojte reći da jeste ukoliko niste. Nakon toga mogu uslijediti specifična pitanja koja će razotkriti vašu laž. Umjesto toga, budite iskreni, ali naglasite kako brzo učite i savladavate nove vještine.

Nemojte diskutirati o novcu 

Ukoliko vam nije ponuđen posao najbolje je preskočiti temu novca. Idealno, razgovor za posao bi se trebao fokusirati na to jeste li prava osoba za poziciju za koju aplicirate. Ipak, nije rijetkost da poslodavac sam postavi pitanje novca. Ukoliko se to dogodi, objasnite da tražite normalnu, prosječnu plaću s mogućnošću rasta.


30.01.2011. 17:20:00
Novi komentar
nužno
nužno