« Život
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE

Inteligentna djeca češće završe na drogama

Istraživanje britanskih znanstvenika dalo je naslutiti da djeca s visokim kvocijentom inteligencije kasnije u životu mogu lakše pasti pod čari ilegalnih narkotika

Fotografija vijesti
Više o

ovisnost

,

marihuana

,

droge

,

inteligencija djece

,

kvocijent inteligencije

,

ecstasy

Rezultati dugoročnog istraživanja britanskih znanstvenika pokazali su da djeca koja su u mladosti imala visok kvocijent inteligencije mogu kasnije u životu lakše pasti pod čari ilegalnih narkotika, piše Medical News Today.

Znanstvenici su proučavali podatke prikupljene u istraživanju koje je traje od 1970. godine, a koje prati osam tisuća pojedinaca, njihove životne navike, inteligenciju, obrazovanje, te, između ostalog, konzumiranje opojnih droga u tri perioda njihova života. Istraživači su izmjerili IQ ispitanika dok su imali pet, te ponovno kada su imali deset godina, a uz te podatke uvrstili su njihove navike konzumiranja opojnih droga dok su imali 16 i 30 godina.

Rezultati su pokazali kako muškarci koji su u dobi od 5 godina imali visoki kvocijent inteligencije imaju 50 posto veću šansu da do svoje 30 konzumiraju drogu (ecstsy, kanabis, kokain, te druge opijate) nego ispitanici koji su imali niži IQ.

S druge strane, ispitanice ljepšeg spola s visokim IQ-om dvostruko su podložnije konzumaciji kokaina i ecstsya nego žene s nižim kvocijentom inteligencije.

Istraživanje je pokazalo kako navike tih osoba ne ovise o socijalnom statusu njihovih roditelja, prihodu kućanstva, te o njihovim adolescentskim problemima, poput depresije i tjeskobe.   

Iako još uvijek nije jasno zašto dolazi do ovakvih pojava, znanstvenici smatraju da su osobe s visokim IQ-om podložnije istraživanju svijeta oko sebe, eksperimentiranju s novim stvarima i traženju novih stimulacija. Nadalje, postoje istraživanja koja pokazuju kako inteligentnoj djeci vrlo brzo dosade nove stvari, te da često nailaze na nerazumijevanje svojih vršnjaka jer su drugačiji od njih.

"Te dvije stvari mogu mlade ljude natjerati da počnu konzumirati droge kako bi pobjegli od stvarnosti", kažu istraživači.

16.11.2011. 17:14:39
Novi komentar
nužno
nužno