« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 11 mjeseci
NOVOSTI

Intel najavio integraciju Thunderbolt 3 protokola u svojim procesorima

Trebat će proći određen period dok nova arhitektura ne bude implementirana u čipove, a potom u potpunosti prihvaćena u elektroničkoj industriji

Thunderbolt 3 je sjajan, ali...
Thunderbolt 3 je sjajan, ali... (Arhiva)
Više o

intel

,

procesori

,

Thunderbolt 3

Thunderbolt 3 protokol specifikacija bit će integriran u budućim Intelovim procesorima, što znači da više neće biti potrebno kupovati dodatni čip proizvođačima matičnih ploča ili laptopa.

Osim toga, Thunderbolt 3 specifikacija protokola također znači da neće bit problem povezati USB- tip C s HDMI ili DisplayPort priključkom, ili zaslonom. Moći će se čak USB-C koristiti za punjenje laptopa.

Podsjetimo, prvi USB 1.0 je objavljen u siječnju 1996. godine. Imao je brzinu prijenosa podataka od 1,5 Mb / s (niska brzina) i 12 Mb / s (puna brzina). Potom se počeo postupno širiti, povećavati brzinu prijenosa, da bi danas najnovija verzija nosila oznaku USB 3.1 Gen2 i postiže brzinu prijenosa 10 Gbps. Thunderbolt 3 integrirano USB tip-C sučelje može postići brzinu do 40 Gbps. Nimalo ne važno, više nikada neće biti potrebno razmišljati na koju stranu okrenuti utikač kabela.

Thunderbolt 3 integracija USB-C sučelja, ima za sada nedostataka - vrijeme. Trebat će proći određen period dok nova arhitektura ne bude implementirana u čipove, a potom u potpunosti prihvaćena u elektroničkoj industriji.

Intel je najavio da bi se prvi procesori temeljeni na 10 nM procesnoj tehnologiji s Thunderbolt 3 standardom mogli pojavit 2018 godine.  

Piše: Sanja Ledinek
16.06.2017. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno