« Hi-tech
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
ISTRAŽIVANJE

Instagram omiljena platforma nasilnika

Instagram je postao omiljene platforma za uznemiravanje i zlostavljanje među mlađom populacijom, a slijede Twitter, Facebook i Snapchat

Instagram je prepun trolova i nasilnika
Instagram je prepun trolova i nasilnika (Instagram)
Više o

istraživanje

,

Instagram

,

nasilnici

Kada govorimo o zlostavljanju na društvenim mrežama, Twitter ima prilično loš ugled. Ali nedavno istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, pokazuje da se Instagram sučeljava s ovim vrlo ozbiljnim problemom. Postao je omiljene platforma za uznemiravanje i zlostavljanje među mlađom populacijom. Iza Instagrama su Twitter, Facebook(koji je vlasnik Instagrama) i Snapchat.

Istraživanje je provedeno na uzorku od 10 020 ljudi u dobi od 12 do 20 godina. Gotovo 50 posto ispitanika je izjavilo da su bili zlostavljani na društvenim mrežama, a 42 posto je istaknulo na Instagramu. Drugo mjesto zauzima Facebook, za koje 37 posto ispitanika izjavljuje da su doživjeli zlostavljanje. Za Snapchat ta brojka je 31 posto.

Studija pokazuje  da najčešći oblik zlostavljanja odnosi se na izgled, odnosno vanjštinu.

Budući svako objavljivanje privatnih informacija ili fotografija na društvenim mrežama ili bilo gdje na webu, donosi rizik, ne iznenađuju sljedeći podaci: 24 posto ispitanika reklo da su im privatne informacije dijeljene na internetu protiv njihove volje, a 27 posto fotografije.

Istraživanje je također pokazalo da 70% sudionika da tvrtke koje stoje iza digitalnih platformi ne rade dovoljno kako bi se spriječilo zlostavljanje. Ovdje ipak nisu možda toliko u pravu, prije manje educirani, jer Twitter posljednjih mjeseci ulaže napore kako bi se zaustavilo online maltretiranje i zaštitili korisnici od trolova i govora mržnje.

Isto tako Instagram, je prošle godine donio mogućnost blokiranja komentare na postove, i najavili su AI filter ( koji može blokirati uvredljive komentare.

No, bez obzira na sve: pamet u glavu! Pazite što objavljujete na društvenim mrežama, s kime dijelite osobne osjetljive informacije i ne dajte se 'navući' da radite nešto što ne bi željeli da drugi rade vama.

Piše: Sanja Ledinek
28.07.2017. 09:31:00
Novi komentar
nužno
nužno