« Svijet
objavljeno prije 5 mjeseci i 3 dana
ČEKAMO...

Inspektori IAEA-e na putu za Zaporožje

Još tokom ovog tjedna bi tim Međunarodne agencije za atomsku energiju trebao izvršiti inspekciju nuklearne elektrane Zaporožje u Ukrajini

Igraju se s našim živcima...
Igraju se s našim živcima... (Arhiva)
Više o

nuklearna elektrana

,

IAEA

,

Zaporižija

Nakon ponovljenog granatiranja ukrajinske nuklearne elektrane, tim stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) uputio se ka Zaporožju. „Došao i taj dan, misija podrške i pomoći IAEA-e je sada na putu za Zaporožje", napisao je na Twitteru šef IAEA-e Rafael Grossi.

"Moramo štititi sigurnost najvećeg nuklearnog postrojenja u Ukrajini i Europi", napisao je Grossi. Misija pod njegovim vodstvom stići će u nuklearnu elektranu „nešto kasnije ovog tjedna". Na fotografiji koja prati njegovu objavu, šef IAEA-e pozira s timom od 13 osoba odjevenih u kape i prsluke sa znakom Nuklearne agencije UN-a.

Od ožujka okupirana od strane Rusije

O odlasku stručnjaka IAEA-e na lice mjesta govori se mjesecima, ali do sada se to nije mogle realizirati zbog nedostatka sigurnosnih garancija i nesuglasica oko modaliteta posjete. Najveća nuklearna elektrana u Europi sa šest reaktora na jugu Ukrajine od ožujka su okupirale ruske trupe.

Nuklearka se nalazi u blizini Zaporožja, gdje je prije rata živjelo više od 700.000 stanovnika. Neposredno uz elektranu je grad Enerhodar, koji je prije ruskog napada na susjednu državu imao više od 50.000 stanovnika.

Područje na kom je izgrađena nuklearka više puta bilo je meta granatiranja, za što se međusobno optužuju Rusija i Ukrajina. Prošlog tjedna su dva reaktora zbog prekida napajanja strujom morala biti isključena. Međunarodna zajednica strahuje od moguće nuklearne nesreće. Stručnjaci IAEA-e na licu mjesta namjeravaju utvrditi nastale štete i provjeriti sigurnosne sisteme, jer su informacije iz Kijeva i Moskve često kontradiktorne.

Napeta situacija oko nuklearke

Kijev je u početku odbijao prihvatiti misiju IAEA-e, strahujući da bi posjeta inspektora mogla međunarodno legitimirati rusku okupaciju elektrane. No predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak šefa IAEA Grossija da što je prije moguće pošalje tim stručnjaka s obzirom na "opasnost" situacije.

U posljednje vrijeme porasla je napetost oko ove nuklearne elektrane. Nekoliko artiljerijskih granata je, kako se navodi, sinoć palo na grad Enerhodar, u kome žive zaposlenici nuklearke. Na video snimkama obiju strane u stambenim naseljima mogli su se vidjeti brojni automobili u plamenu. Kao i što je do sada bio slučaj, ruska i ukrajinska strana okrivljavale su jedna drugu za granatiranje.

Igranje s vatrom oko nuklearke

Prethodno su ruske trupe navodno oborile naoružani ukrajinski dron direktno iznad jednog od šest reaktora. Rusija tvrdi da Ukrajina takvim koracima želi spriječiti posjetu stručnjaka IAEA-e nuklearnoj elektrani.

Gradonačelnik Enerhodara Dmitro Orlov, koji je napustio grad, govorio je o provokaciji: ruske trupe su otvorile vatru. On je optužio Moskvu za "nuklearnu ucjenu" jer su ruske trupe utvrđene u nuklearnoj elektrani. U noćnom granatiranju grada povrijeđeno je devet osoba, od kojih dvije teže, rekao je Vladimir Rogov, član okupacijske uprave.

Zelenski najavio odmazdu

U nedjelju je ukrajinska strana objavila da su ruske snage duž fronte, iz nekoliko regija u ukrajinskom zaleđu, izvršile napade. Predsjednik Zelenski razgovarao je s vojnim i sigurnosnim službama o narednim koracima usmjerenim suzbijanju invazije. On nije iznosio detalje, ali je najavio: „Okupatori će u predstojećem djelovanju naših branilaca osjetiti posljedice."

U ponedjeljak se navršilo 187 dana otkako je Rusija započela rat protiv susjedne države. Nijedan napad na ukrajinske gradove neće ostati bez odgovora, rekao je Zelenski. "Zaporožje, Orihiv, Harkov, Donbas - dobiće odgovor za sve."

31.08.2022. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno