« Svijet
objavljeno prije 5 mjeseci i 6 dana
EK

Inicijativa bez duhana do 2030. godine

Europska komisija je u srijedu registrirala Europsku građansku inicijativu kojom se traži poduzimanje mjera za društvo bez duhana i ovisnosti o pušenju do 2030. godine

Pokušava se zabraniti pušenje...
Pokušava se zabraniti pušenje... (Arhiva)
Više o

pušenje

,

zabranjeno pušenje

,

2030.

Organizatori inicijative pozivaju Komisiju da predloži zakone kako bi se nove generacije Europljana spriječilo da postanu ovisne o duhanu

Europska građanska inicijativa omogućuje građanima Unije da upute prijedlog Europskoj komisiji o donošenju pravnoga akta ako skupe najmanje milijun potpisa građana iz najmanje jedne četvrtine država članica, pri čemu se inicijativa može odnositi samo na područja u okviru ovlasti Europske komisije.

Organizatori inicijative moraju biti građani EU-a koji imaju dovoljno godina da imaju pravo glasa na izborima za Europski parlament, a u skupini organizatora treba biti najmanje sedam osoba iz različitih država članica.

Da bi se neka građanska inicijativa pokrenula, potrebno je prikupiti najmanje milijun potpisa podrške iz najmanje 7 zemalja članica u roku godine dana nakon čega se od Europske komisije može zatražiti postupak pokretanja novog ili izmjene postojećeg zakonskog akta. 

Ako inicijativa uspije prikupiti milijun potpisa, Komisija je dužna predložiti tražene zakone ili odbaciti tu mogućnost uz obrazloženje zašto to čini. 

28.08.2022. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    28.08.2022. 15:29
    Mrzim.duhan
Novi komentar
nužno
nužno