« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
PROMJENA MIŠLJENJA

Ingrid Betancourt više ne traži odštetu za otmicu

Kolumbijska političarka je 30. lipnja tužila vlastitu državu zbog šest godina zatočeništva u kojem su je držali prirpadnici FARC-a

ingrid betancourt farc
ingrid betancourt farc (Getty Images)
Više o

Kolumbija

,

Ingrid Betancourt

,

FARC

Bivša taokinja ljevičarske grupe FARC, Ingrid Betancourt, u utorak je odustala od zahtjeva upućenog kolumbijskoj vladi za isplatom odštete zbog pretrpljenog stresa tijekom šestogodišnjeg zatočeništva i zbog nemogućnosti zarade za vrijeme zatočeništva, u iznosu od osam milijuna dolara, izvijestilo je u utorak kolumbijsko tužiteljstvo.

Kolumbijska političarka je 30. lipnja tužila državu zbog šest godina zatočeništva. Za stres koji je preživjela kao taokinja ljevičarskih pobunjenika zatražila je gotovo osam milijuna dolara. Njezin odvjetnik Gabriel Devis u utorak je izvijestio kako njegova klijentica odustaje od optužbe te da se ovaj slučaj može smatrati zaključenim.

>> Spašena najpoznatija svjetska taokinja

Betancourt je u zatočeništvu ljevičarskih gerilaca FARC-a bila šest godina, a iz džungle na jugu zemlje, kolumbijska ju je vojska izvukla ne ispalivši nijedan metak, zajedno s još 14 talaca. Tužba Ingrid Betancourt izazvala je u Kolumbiji val gnjeva i negodovanja među stanovništvom, ali i među političarima. "Ministarstvo obrane je iznenađeno i tužno zbog zahtjeva za odštetu, osobito s obzirom na to da je poznato koliko je truda uloženo u planiranje i ostvarenje operacije oslobađanja. Pripadnici oružanih snaga riskirali su svoje živote za slobodu talaca", priopćilo je kolumbijsko ministarstvo obrane.

>> Oslobođenje kao iz filmskog scenarija

Ministarstvo je podsjetilo i na okolnosti otmice. Betancourt je oteta 2002. za vrijeme političkog skupa na jugu zemlje koji je organizirala na vlastitu odgovornost, unatoč tomu što su je vlasti nekoliko puta upozorile da je riječ o opasnom području poznatom po otmicama. (hina/metro-portal)

14.07.2010. 07:54:45
Novi komentar
nužno
nužno