« Auto-moto
objavljeno prije 13 godina

Indijci za Nano žele airbag od 10 dolara

Tata od Autoliva traži nemoguće - zračni jastuk po superniskoj cijeni

Jeftini Nano je izazvao veliki interes na cijelom svijetu
Jeftini Nano je izazvao veliki interes na cijelom svijetu
Više o

Tata Motors

,

Tata Nano

,

Nano

,

zračni jastuci

Indijski koncern Tata Motors svojedobno je uz veliku pompu najavio kako će lansirati mini automobil Nano po cijeni od samo 2500 dolara.

Također su istakli kako žele da Nano ima određeni stupanj sigurnosti za putnike, nastojeći ušutkati kritičare koji s dosta argumenata tvrde da se za tu cijenu može napraviti samo loš automobil.
No, obećanja su jedno, a stvarnost drugo. Indijci sada imaju problem u procesu proizvodnje jer žele u Nano ugraditi zračne jastuke za vozača i suvozača po cijeni od samo 10 dolara.

Koliko je ta priča u startu apsurdna, najbolje govori podatak kako jedan air-bag košta 150 dolara, pa nije baš jasno kod koga će i kakav zračni jastuk nabaviti po cijeni od 10 dolara...

Vrijedi pokušatiPo sistemu probajmo pa što bude, Indijci su od proizvođača opreme Autoliva zatražili da im isporuči za svaki Nano dva zračna jastuka za 20 dolara. 

Stručnjaci ocjenjuju da je to teško ostvarivo, iako valja vidjeti što će Autoliv službeno odgovoriti na upit iz Indije i hoće li napraviti ‘čudo’. Ako se pokaže da nisu spremni za ‘nemoguću misiju’, Tata Motors može pokušati negdje drugdje, odustati od ugradnje zračnih jastuka u Nano ili staviti samo jedan, za vozača.

S druge strane, zabrinjava još jedna stvar. Ako Tata želi u svog gradskog mališana ugrađivati tako jeftine zračne jastuke, znači li to da će štedjeti i na drugim, vitalnim dijelovima?

Bilo kako bilo, nemaju lak zadatak ako žele na tržište plasirati barem solidan automobil po cijeni koju su sami odredili...

Isto tako se mogu posuti pepelom i uz ispriku o pogrešnoj kalkulaciji prezentirati solidan automobil po višoj cijeni. To je možda bolje rješenje nego se držati obećanja pa stvoriti automobil u kojem će ljudi ginuti kao muhe... (ŽS) 

29.05.2008. 01:59:18
Novi komentar
nužno
nužno