« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BLOODY BUSINESS

Indija ubrzano modernizira naoružanje

Indija je ove godine postala najveći uvoznik oružja na svijetu, a najveći dealer su, naravno, SAD s trećinom udjela u prodaji

Indija je jedna od nuklearnih sila svijeta
Indija je jedna od nuklearnih sila svijeta (VOA)
Više o

SAD

,

Indija

,

prodaja oružja

,

uvoz oružja

Prema stokholmskom Institutu za mirovne studije, Indija je ove godine postala najveći uvoznik oružja na svijetu.  Do sada je to bila Kina.  Najveći izvoznik naoružanja su Sjedinjene Države, na koje otpada nešto manje od trećine svih svjetskih nabava te vrste.

Od 2001. zamjetan je rast potrošnje na oružje, kaže Mark Bromley iz Instituta za mirovne studije u Stockholmu.  Svake se godine na oružje i drugu vojnu opremu troši sve više.  Zemlje svijeta su u razdoblju od 2006. do 2010. potrošile na uvozno oružje i druge vojne potrepštine 24 posto više novca nego u prethodne četiri godine.

Najviše su uvozile azijske zemlje - na njih otpada 43 posto svih inozemnih nabava oružja.  Četiri najveća svjetska uvoznika s tog su kontinenta - Indija, Kina, Južna Koreja i Pakistan.  Na Indiju - najvećeg svjetskog uvoznika oružja - otpada oko 10 posto cijelog izvoza te vrste.

Godine 2009. Indija je na modernizaciju svoje vojske potrošila gotovo 40 milijardi dolara. Mark Bromley kaže da je to zbog toga što Indija smatra da je ugrožena od dvije zemlje - Kine i Pakistana: "Indija provodi vrlo ambiciozan program naoružavanja.  Troši velike iznose na razno oružje  i opremu, od borbenih lovaca pa do raznih mornaričkih sustava. Takva će se politika nastaviti."

Među izvoznicima dominiraju Sjedinjene Države na koje otpada oko 30 posto sve izvezene vojne opreme.  Iako su mnoge europske zemlje smanjile vojne proračune, one sve više pomažu svojim firmama koje izvoze oružje i vojnu opremu.  Mark Bromley kaže da se to nekim zemljama može 'obiti o glavu'. Kao primjer navodi Britaniju koja je nedavno kritizirana zbog prodaje oružja nekim zemljama na Srednjem istoku koje sada silom guše pro-demokratske pokrete: "Najnoviji je primjer Libija, ali i neke druge zemlje.  Treba strogo odijeliti poticanje izvoza od političke analize kojoj zemlji dopustiti uvoz oružja a kojoj ne.  Međutim, ova problematika postaje sve maglovitija jer je u prvom planu - poticanje izvoza."

Institut za mirovne studije u Stockholmu osnovan je prije više od 40 godina. Cilj ove ustanove je učiniti svjetsku trgovinu oružjem transparentnijom.

Piše: Selah Hennessy/VOAnews
20.03.2011. 05:40:00
Novi komentar
nužno
nužno