« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
BEZ DOGOVORA

Indija i Pakistan i dalje neće demilitarizirati himalajsko područje

Indijski mediji prenose da su se obje strane ukopale u svoje pozicije

Himalaja
Himalaja (Deviantart)
Više o

Indija

,

Pakistan

,

Himalaja

Indija i Pakistan nisu se u utorak uspjeli dogovoriti oko demilitarizacije himalajskog područja što pokazuje koliko su dvije nuklearne sile udaljene i na manje spornim pitanjima, piše Hina.

Ministri obrane obje zemlje dva su dana razgovarali iza zatvorenih vrata o sporazumu o povlačenju snaga s planinskih nenaseljenih područja iznad glečera Siachen i utvrđivanja granice. Na glečer je Indija prvi put rasporedila snage 1984. godine a nakon toga Pakistan je rasporedio svoje vojnike i sada je na tom području oko deset tisuća vojnika iz obje zemlje. Za analitičare je strateški značaj područja upitan.

Indijski mediji prenose da su se obje strane ukopale u svoje pozicije. Ta vijest zabrinula je one koji se nadaju napretku na mirovnim pregovorima koji obuhvaćaju šira pitanja i koji su se nastavili u travnju uz pritisak SAD-a.

Indija i Pakistan već su dugo suglasni oko potrebe demilitarizacije toga glečera na 6.000 metara nadmorske visine, što se smatra putem do rješavanja većih pitanja poput spornog područja Kašmira.

Zajedničko priopćenje sa sastanka pozdravilo je dijalog, ali nije spomenulo da je postignut ikakav napredak. Umjesto toga dvije su zemlje objavile da je sljedeći sastanak u Islamabadu što će biti 13. krug razgovora o istom pitanju.

31.05.2011. 16:48:00
Novi komentar
nužno
nužno