« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
PARTNERI

INA i MOL otkrili značajne količine plina

Hrvatska i mađarska kompanija pronašle su velike količine plina na području Podravska Slatina-Zalata

plin nalazište Ina MOL
plin nalazište Ina MOL (Shutterstock)
Više o

plin

,

INA

,

MOL

,

dokazi

,

musa kusa

Hrvatska naftna kompanija Ina danas je objavila da je zajedno s mađarskom kompanijom MOL otkrila značajne količine plina na području Podravska Slatina-Zalata.

"Zajednički projekt istraživanja hrvatskog i mađarskog pograničnog područja rezultirao je otkrićem plinsko-kondenzatnog potencijala polja Zalata-Dravica na hrvatskoj strani ugovornog područja Podravska Slatina-Zalata", priopćeno je iz Ine.

Zajednički projekt istraživanja počeo je 2006. godine potpisivanjem ugovora u mađarskom gradu Zalaegerszeg, a Ina i MOL kao ravnopravni partneri sudjeluju u financiranju istraživanja i podjeli proizvodnje sa 50 posto udjela oba partnera.

>> Ako poskupi plin, HEP će poskupiti i struju

Iz Ine podsjećaju da je 2007. uslijedilo otkriće plinsko-kondezatnog polja kada su prvom istražnom bušotinom Zalata-1, na mađarskoj strani granice, ispitane značajne količine plina.

Krajem 2008. godine izbušena je istražna bušotina Dravica-1 na hrvatskoj strani ugovornog područja, a u travnju ove godine pristupilo se ispitivanju bušotine.

>> Ina počela s bušenjem istražne bušotine u Siriji

Ispitivanje na 3.170 metara dubine pokazalo je dotok plina u količini 370 tisuća prostornih metara na dan s manjom količinom kondenzata. Potvrđeno je da se radi o komercijalnim količinama plina na hrvatskoj strani istražnog objekta. Preciznije vrednovanje novog nalazišta slijedi nakon interpretacije podataka dobivenih 3D seizmikom i izrade ležišne studije.

U narednom razdoblju napori oba partnera će biti usmjereni na razradu otkrivenog polja u cilju privođenja proizvodnji i priključenja na plinski infrastrukturni sustav, navodi se u Ininoj objavi. (hina/metro-portal)

23.06.2010. 15:50:00
Novi komentar
nužno
nužno