« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
LUDA PRAVILA

Čudna imena koja su zabranjena u pojedinim zemljama svijeta

Jesu li zaista zaslužila završiti na ovoj listi, prosudite sami, a pritom i provjerite je li možda i vaše ime negdje u svijetu zabranjeno :)

Rodio se mali Facebook...
Rodio se mali Facebook... (Pixabay)
Više o

imena

,

dječja imena

,

zabranjena imena

Roditelji često žele biti inovativni pri izboru imena za svoje dijete, no ima i onih koji pritom pretjeraju. Donosimo vam popis imena koja su se iz nekoliko (objašnjenih) razloga našli na popisu zabranjenih, a vi slobodno dodajte još pokoje za koje smatrate da bi se uklopilo među nabrojene.

Neka od imena zabranjena su jer se ne uklapaju u kulturološko nasljeđe pojedinih naroda. 2014.godine Saudijska Arabija zabranila je ukupno 51 ime od kojih su u svijetu najpoznatija Alice i Maya. U Portugalu se ne možete svati Rihanna, Viking, Jimmy i Sayonara.

Njemačka i Danska zabranila su rodno neutralna imena. Zapravo, Danska je toliko stroga po pitanju dječjih imena da su doslovno napravili popis od njih 70 000. Svako koje se tamo ne nalazi, roditelji moglu zaboraviti (npr. Taylor, Ashley, Morgan, Jordan...)

Čudna imena zabranjena su u Francuskoj gdje svaki komičan postupak završava na sudu. U Njemačkoj, Danskoj, Švedskoj i Meksiku zabranjena su imena koja bi mogla potaknuti zlostavljanje ili predrasude, poput Princ William (Francuska), Osama bin Laden (Njemačka), Adolf Hitler (Njemačka), Anus (Danska), Elvis (Švedska), Metallica (Švedska), Rambo (Meksiko), Batman (Meksiko), Sexual Intercourse (Malezija) u prijevodu Snošaj, Smelly head (Malezija) u prijevodu Smrdljiva Glava, Scrotum (Meksiko).

Imena zabranjene iz religijskih razloga također su česti slučaj. Neka od njih su Juda (Švicarska), Lucifer (Švicarska, Novi Zeland) i Malak/Angel (Saudijska Arabija). Saudijska Arabija zabranjuje i imena muslimanskih proroka i božanstava iz ostalih religija.

Postoji cijeli niz zemalja koje su zabranile imena inspirirana poznatin svjetskim brendovima. Ako ste slučajno namjeravali svoje dijete nazvati Facebook (Meksiko), Ikea (Švedska), Mercedes (Švicarska), Nutella (Francuska),  Mini Cooper (Francuska) ili Chanel (Švicarska)  morat ćete potražiti bolju alternativu.

Piše: Andrea Holi
14.11.2017. 16:31:00
Novi komentar
nužno
nužno