« Život
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
PLATONSKA VEZA

Imate muškog prijatelja? Sigurno mu se jako sviđate

Studija je otkrila da momke češće nego djevojke seksualno privlače prijatelji suprotnog spola

Fotografija vijesti
Više o

prijatelji

,

seksualna privlačnost

,

muškarci i žene

,

prijateljstvo i seks

,

prijateljstvo

Svi smo se barem jednom u životu zapitali mogu li muškarci i žene biti prijatelji, a znanost je pronašla odgovor: mogu, no postoji kvaka - momke, češće nego djevojke, seksualno privlače prijatelji suprotnog spola.

"Mislim da muškarci i žene žele biti prijatelji, te njegovati platonsku vezu, no podaci koje smo prikupili sugeriraju da se privlačnost može ispriječiti između njih", kaže April Bleske-Rechek, psihologinja sa sveučilišta Wisconsin.

U studiji je sudjelovalo 88 parova muško-ženskih prijatelja koji su morali ispuniti upitnik o prijateljstvu te o međusobnoj seksualnoj privlačnosti. Rezultati su pokazali da muškarce više privlače njihove prijateljice nego što je to obrnuto. Također je otkriveno da momci smatraju kako su oni privlačniji prijateljicama nego što je to uistinu slučaj.

"Muškarci općenito preuveličavaju seksualnu zainteresiranost žena, tako da me ne iznenađuje da je ista pojava prisutna i u muško-ženskom prijateljstvu", kaže dr. Bleske-Rechek.

Istraživanje je pokazalo još jednu zanimljivost - muškarci u vezama su, jednako često kao i samci, priznali kako ih seksualno privlači prijateljica te da bi izašli na spoj s njom. iako djevojke koje nisu u vezama i koje imaju partnera podjednako privlače prijatelji, one ne bi s njima otišle na spoj.

Znanstvenici kažu kako ovi podaci ne govore kako muškarci i žene ne mogu biti prijatelji, već da bi ostvarili platonsku vezu moramo zatomiti i prijeći preko evolucijskih prepreka kao što je seksualna privlačnost.

09.05.2012. 17:19:03
Novi komentar
nužno
nužno