objavljeno 18.01.2011. 17:15:00
TEORIJE

Imaju li natpisi o Zmijonoscu veze s 21. 12. 2012.?

Pluton izlazi iz Zmijonosca krajem prosinca, u vrijeme kad neki predviđaju kraj svijeta po majanskom kalendaru

Hoće li nam Zmijonosac ukazati na kraj svijeta?
Hoće li nam Zmijonosac ukazati na kraj svijeta? (Google Sky)

Nije dugo trebalo da se Zmijonosac poveže s majanskim kalendarom i famoznim 21. 12. 2012., prema nekim autorima datumom kraja svijeta. Naime, Maje su proučavale kozmičku zmiju, a Zmijonosac je upravo takvo zviježđe.

Zapravo, Zmijonosac je jedino zviježđe koje se sastoji od tri dijela - Zmijonosca te repa i glave zmije koju drži u rukama. Simboličko značenje zviježđa i dalje predstavlja temu rasprava, uz rašireno vjerovanje da se radi o grčkom bogu Asklepiju i zmiji koja se ovija oko kaduceja.

No, jednako se tako može povezati i sa zmijom iz Rajskog vrta, majanskim Kukulkanom i astečkim Quetzalcoatlom. Zapadna civilizacija zmiju obično asocira sa zlom, no prastanovnici Latinske Amerike, Hindusi i brojne druge civilizacije štovale su zmiju i njenu energiju kao božanstvo.

Tako dolazimo i do poveznice između Zmijonosca i kraja svijeta. Početkom devedestih godina prošlog stoljeća Pluton je započeo svoj put kroz Zmijonosca, koincidirajući upravo s nastankom World Wide Weba, popularno nazvanog interneta ... naravno, internet je puno više od WWW, no o tome će se pisati na drugim mjestima i u drugim temama.

Pluton izlazi iz Zmijonosca krajem prosinca sljedeće godine, drsko blizu datuma koji se voli nazivati krajem svijeta. Tumačenja da će ponovno doći do pomaka svijesti i da će svijet kakav sada poznajemo prestati postojati ne čine se više tako utopistička i znanstveno-fantastična, jer svima je jasno da ovakvo društvo i vrijednosti koje su naizraženije jednostavno ne mogu opstati. Stoga, još jedan argument više za obje strane, spritualističku i apokaliptičku, je tu. Shvatite ga kako vam drago.


18.01.2011. 17:15:00
http://m.metro-portal.hr/imaju-li-natpisi-o-zmijonoscu-veze-s-21-12-2012/54219/