« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
ustavni sud

Ignorirajte kazne Zagrebparkinga!

Kazne za parkiranje bez kupljene karte ili prekoračenja vremena parkiranja su nezakonite i protuustavne.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Zagrebparking

,

parkirališna mjesta

,

vozači

,

kazne za parkiranje

,

kazne parking

Još prošlog prosinca Ustavni sud je srušio pravilnike o organizaciji i naplati parkiranja u Zagrebu i još deset hrvatskih gradova

Ustavni sud je prošle godine presudio da su gradovi povrijedili 295. članak Zakona o obveznim odnosima koji kaže da se ne smije naplatiti novčana kazna, već samo naknada čija je visina ograničena cjenikom za rok u kojem je parkirališno mjesto korišteno. U prijevodu, platiti se mora samo sat parkiranja koji nije plaćen.

Što se tiče Zagreba, ako ne platite parkiranje u prvoj zoni, vaša kazna može biti najviše 14 kuna koliko, naime, iznosi sat parkiranja u toj zoni.

Ustavni sud je ostavio gradovima vremena do 31. prosinca 2009. godine da usklade svoje pravilnike o naplati parkiranja sa zakonom i Ustavom.

No, neki su to shvatili kao da se dotad može građane pelješiti sa 250 kuna kazne, a drugi da se, bez obzira na to što je Ustavni sud ostavio gradovima vrijeme prilagodbe, od dana presude više ne bi smjele naplaćivati novčane kazne.

'Sudac jednostavno ne može primijeniti protuustavni propis. Stoga bi morao presuditi u korist građanina kojega Zagrebparking tuži zbog neplaćanja kazne. Šteta što je Ustavni sud stvorio apsurdnu situaciju i dao vrijeme prilagodbe te tako stvorio pravnu nejasnoću" kaže odvjetnica Lovorka Kušan

Odvjetnica dodaje kako „smatra da bi građani koji već dugo vuku sporove mogli pobijediti na sudu. Ta odluka smije se primjenjivati i retrogradno'

Kušan je jedna od onih koji su Zagrebparkingov pravilnik uspjeli osporiti na Ustavnom sudu.

Prošlu je godinu Zagrebparking zaradio 50.894 kune. Od naplate kazni za parkiranje bez plaćene karte ili za prekoračenje dopuštenog vremena zaradio je oko 20 milijuna kuna.

11.09.2009. 10:36:07
Novi komentar
nužno
nužno