« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

IGH dao najvišu ponudu za kupnju Zagrepčanke

45,6 milijuna eura za polovinu idealnog dijela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

IGH

,

Zagrebački holding

,

Miroslav Mišković

,

Jure Radić

,

Zagrepčanka

,

United Europe Ulaganja

,

HB Reavis Central & Eastern Europe

,

Ingra d.d.

Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) na čelu s dr. Jurom Radićem ponudio je najvišu cijenu - 45,6 milijuna eura za kupnju jedne polovine idealnog dijela Zagrepčanke, izvijestili su danas nakon otvaranja četiri pristigle ponude za kupnju te nekretnine predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović i voditelj Povjerenstva za prodaju Zagrepčanke Ivan Tolić.

Od četiri pristigle ponude, jedna je bila nevažeča i to tvrtke HB Reavis Central & Eastern Europe, a od tri važeće ponude najviše je ponudio IGH - 45,6 milijuna eura. Ingra d.d. ponudila je 41,2 milijuna eura, a United Europe Ulaganja, tvrtka u vlasništvu srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, ponudila je 36,2 milijuna eura.

Tolić je rekao da nisu radili detaljnu analizu ponuda, već su ih samo zaprimili te najavio da će najkasnije do 12. rujna donijeti odluku o odabiru.

Čović je ustvrdio da je najviša cijena jedini kriterij za odabir kupca ukoliko je sve ostalo ispunjeno. Naveo je da je Uprava Zagrebačkog holdinga utvrdila početnu cijenu za prodaju jedne polovine idealnog dijela Zagrepčanke u iznosu od 25,1 milijuna eura, odnosno po tadašnjem tečaju to je bilo 182,3 milijuna kuna.

Tolić je kazao da su nakon otvaranja pristigle četiri ponude utvrdili da ponudu HB Reavis Central & Eastern Europe nisu mogli iščitati i odmah su je proglasili nevažećom i odlučili da ju neće ni gledati ni evidentirati. Dodao je da su oni ponudili iznos za kupnju cijele Zagrepčanke.

Čović je podsjetio da je Zagrepčanku 2001. Grad Zagreb otkupio po cijeni od 113 milijuna kuna, a početkom 2008. Zagrebački holding je kupio od Grada po cijeni od 251,5 milijuna kuna. Uprava Zagrebačkog holdinga je 27. lipnja ove godine donijela odluku da se proda jedna polovina idealnog dijela Zagrepčanke te će kupac sa Zagrebačkim holdingom biti jednakopravni suvlasnik te nekretnine sa po 50 posto.

Na upit novinara kako će se budući vlasnik jednog dijela idealne polovice upisati u zemljišne knjige kad se nije mogao Zagrebački holding Tolić je odgovorio da je u natječaju pisalo da kompanije na sebe preuzimaju rizik te da su mogli napraviti uvid u zemljišno-knjižnom odjelu i vidjeti što ih zanima i procijeniti hoće li se javiti na natječaj.

Također je rečeno da su dvije tvrtke (Ingra i United Europe Ulaganja) imale primjedbu na IGH-ovu ponudu, odnosno da nije priložen dokaz o uplati pologa za otkup dokumentacije.

Na upit u kojoj je zemlji tvrtka United Europe Ulaganja registrirana Čović je rekao kako vjeruje da po ovome neće doći do odabira tog partnera pa to nema značaja za Zagrebački holding. (HINA)

29.08.2008. 20:35:49
Novi komentar
nužno
nužno