« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HISTRIA

IDS slavi 20. godišnjicu, Jakovčić jedini kandidat za predsjednika

Ivan Jakovčić izjavio je kako je IDS dao presudan ton oblikovanju istarskih vrijednosti koje će biti dio življenja i idućih godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Srećko Niketić/Cropix)
Više o

Ivan Jakovčić

,

IDS

,

IDS obljetnica

Istarski demokratski sabor (IDS) danas slavi 20. obljetnicu osnutka i bira novo vodstvo, a na svečanoj sjednici predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji je i jedini kandidat za predsjednika, rekao je - "ako će Hrvatsku uskoro obilježiti ulazak u Europsku uniju, onda će Istru obilježiti regionalna autonomija".

"Da se prošli Ustav pretočio u zakon, autonomija danas ne bi pretvrdo zvučala. Stoga to smatram pogreškom svih dosadašnjih vlasti", kazao je Jakovčić pred više od 600 uzvanika, gostiju i članova stranke, koji su se okupili u pulskom hotelu "Histria".

Ocijenio je da se IDS u dvadeset godina izgradio u snažan politički, kulturni i gospodarski identitet Istre. "Premda to nije samo naša zasluga, ipak je IDS dao presudan ton oblikovanju istarskih vrijednosti koje će neizostavno biti dio življenja i idućih godina", ocijenio je Jakovčić.

Po njegovim riječima IDS danas djelujući u stvaranju moderne hrvatske države, ali i sve jačim ukjučivanjem u europske političke tokove, zaokružuje svoje političko djelovanje.

Kako je devedesetih za IDS bilo presudno biti dio ukupne hrvatske političke scene, tako će to za generacije koje dolaze biti možda još važnije nazočnost IDS-a u Bruxellesu, Strasbourgu i u europskim političkim prijestolnicama, smatra Jakovčić.

Govoreći o suradnji s ostalim strankama najavio je pobjedu na idućim parlamentarnim izborima zajedno sa SDP-om i HNS-om. Pritom je pozdravio posljednje poteze premijerke Jadranke Kosor u čišćenju vlastitih redova i uvođenju reda u državi. Dodao je kako se nada "da je to trajno opredjeljenje HDZ-a".

Nazočnima se obratio i predsjednik SDP-a Zoran Milanović koji uspjeh IDS-a vidi u tomu što je vodstvo stranke "prepoznalo duh vremena ljudi, ne podliježući niskim strastima", a to je presudno za uspjeh u politici.

Član predsjedništva HDZ-a i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković naglasio je kako je IDS doprinio sveukupnom razvoju demokracije u Hrvatskoj nadrastajući pritom regionalne okvire.

"IDS je nezaobilazan politički faktor na političkoj sceni Hrvatske. U odnosu između HDZ-a i IDS-a bilo je više padova, ali će u budućnosti biti zasigurno više suradnje i uspona na projektima važnim za sve građane Hrvatske", kazao je Jandroković. Kao prioritete istaknuo je oporavak gospodarstva, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala te okončanje pregovora za ulazak u Europsku uniju tijekom ove godine. Nazočnima su se, među ostalim, obratili predsjednik HSLS-a Darinko Kosor i potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš.

Nakon svečanog djela sabora IDS-a uslijedio je izborni radni sabor na kojem će biti izabran predsjednik stranke. Jedini kandidat je dosadašnji predsjednik Ivan Jakovčić. (hina/metro-portal)

14.02.2010. 14:56:10
Novi komentar
nužno
nužno