« Svijet
objavljeno prije 15 godina
'MIROTVORCI'

I UN poziva na povećanje stranih snaga u Afganistanu

Ujedinjeni narodi apeliraju na brzo jačanje afganistanskih snaga sigurnosti, vojske i policije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

NATO

,

Afganistan

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

Ujedinjeni narodi

,

Kai Eide

Predstavnik UN-a u Afganistanu Kai Eide rekao je u utorak da je potrebno više međunarodnih postrojba za obuku afganistanskih snaga sigurnosti.

"Potrebno je više postrojba, posebice za brzo jačanje afganistanskih snaga sigurnosti, i vojske i policije", rekao je Eide novinarima nakon što je Vijeću sigurnosti podnio izvještaj o stanju u toj zemlji.

Pred Vijećem sigurnosti Eide je rekao da "ohrabruje jačanje snage afganistanske vojske koja bi do listopada 2010., umjesto do 2012. kako je početno bilo predviđeno, mogla imati 134.000 pripadnika.

Eide je procijenio da bi trebalo povećati broj pripadnika afganistanske policije na 140.000 do kraja godine, inzistirajući na potrebi bolje obuke i bolje opreme. Eide je naglasio da obuka i oprema afganistanskih snaga ne bi trebala pasti jedino na teret SAD-a te je pozvao i druge zemlje da povećaju napore i ponude dodatno osoblje i financijska sredstva.

Predsjednik Barack Obama u utorak je nakon razgovora s glavnim tajnikom NATO-a A. F. Rasmussenom izjavio da se "ne radi o samo američkoj borbi, već i misiji NATO-a".

Američki general Stanley McChrystal zapovijeda oko 109.000 ljudi, 40 različith državljanstava u Afganistanu, od kojih blizu 68.000 američkih vojnika.

On bi trebao tražiti dodatnih između 10.000 do 40.000 američkih vojnika kako bi u 12 mjeseci zaustavili napredovanje talibanske pobune. (hina/metro-portal)

 

30.09.2009. 09:48:35
Novi komentar
nužno
nužno