« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NAVIKLI NA OBRATE

I sindikati oprezni u vezi najave povlačenja ZOR-a

Krešimir Sever kaže da do ovakvog obrata ne bi ni došlo da sindikati nisu uspjeli skupiti toliko potpisa i pita se čemu je potreban cijeli igrokaz

sindikati zor
sindikati zor (Damir Krajač/Cropix)
Više o

sindikati

,

Vlada RH

,

Krešimir Sever

,

ZOR

,

Zakon o radu

,

Ingrid Antičević-Marinović

,

novčanica

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS), rekao je kako će sindikati biti "krajnje oprezni" u vezi najave povlačenja izmjena Zakona o radu jer su puno puta navikli na obrate u takvim situacijama.

"Čekat ćemo što će na sve to reći Hrvatski sabor", kazao je Sever gostujući sinoć u Trećem Dnevniku HTV-a gdje je gošća bila i SDP-ova zastupnica Ingrid Antičević- Marinović.

"Vjerojatno do takvog obrata nikad ne bi došlo da nismo uspjeli skupiti toliko potpisa. Zato je primarno zahvaliti građanima koji su dali svoje potpise i temeljem toga pritisnuli Vladu da napravi takav obrat", kazao je Sever. Upitao je i "zašto je jučer bio potreban cijeli igrokaz i zašto je trebalo prebaciti na sindikate da su prevaranti i falsifikatori, a danas povlačiti zakon".

Podsjetio je kronološki zašto su prekinuti pregovori s Vladom oko izmjena Zakona o radu, kako su tražili povlačenje zakona i zašto se krenulo u prikupljanje potpisa.

"Formalnosti kažu da je zakon upućen u Sabor, ali nije bio stavljen na dnevni red", naveo je Sever dodajući da je "to čekalo u Saboru i očito bi se stavilo na dnevni red da nije prikupljen toliki broj potpisa".

Ocijenio je i da je "takva odluka vladi u ovom trenutku manje bolna". "Mi smo to predlagali još i prije, u trenutku kada smo prikupili potpise", kazao je. Potvrdio je da je to preraslo izmjene zakona o radu i postalo političko pitanje.

SDP-ova saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović ocijenila je kako bi "vladi bilo bolje da je nevjerojatnu upornost i trošenje energije protiv građana upotrijebila za dobrobit građana".

"Dirljivo je upiranje predsjednice vlade na poštivanje zakona kad su se građani itekako nauživali legaliteta a la HDZ", kazala je Antičević- Marinović i dodala da se takva situacija razotkriva kao panični strah od građana.

Na novinarsku zamolbu Severu da komentira jesu li oporba i sindikati na istom tragu, Sever je naveo kako je dobro da se oporba i sindikati bar ponekad nađu na istom tragu jer sindikati često govore o nesposobnoj vlasti i kilavoj oporbi. "Dobro je da je konačno oporba stala na stranu radnika", kazao je i dodao kako već dulje vremena sindikati čekaju da netko od političkih stranaka jasno stane na stranu radnika. (hina/metro-portal)

04.09.2010. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno