« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

I Siemens na natječaju za automatsko upravljanje prometom

Na optimizaciju gradskog prijevoza 350 do 400 milijuna kuna do 2011.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

Milan Bandić

,

Siemens

,

Ericsson Nikola Tesla

,

automatsko upravljanje prometom

,

Bruno Gabud

Svoju ponudu rješenja za automatsko upravljanje prometom u Zagrebu danas je u Gradskom poglavarstvu predstavila tvrtka Siemens Hrvatska d.d., a izradu tendera i raspisivanje javnog natječaja za najbolje tehnološko rješenje, a za što se nudi i tvrtka Ericsson - Nikola Tesla, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je najavio do kraja ove godine.

"U optimizaciju javnog gradskog prijevoza i prometa u mirovanju izdvojit ćemo 350 do 400 milijuna kuna do 2011. i zato ne smijemo pogriješiti u pripremi tendera", rekao je gradonačelnik Bandić na predstavljanju Siemensovih tehnoloških rješenja.

Predsjednik Uprave hrvatskog Siemensa Uwe Gregorius je ustvrdio kako je inteligentno upravljanje prometom jedna od osnovnih pretpostavki za razvoj i konkurentnost jednog grada u privlačenju novih ulaganja, ali i doprinos smanjenju stakleničkih plinova zna li se da je do 2010. predviđeno povećanje zagušenosti prometnica od 188 posto u velikim europskim gradovima.

"Uz pomoć Siemensovog sustava automatskog upravljanja prometom, prijevoz odnosno mobilnost osobnih vozila može se u Zagrebu unaprijediti do 10 posto, a javni gradski prijevoz, što je prioritet, od 25 do 35 posto", kazao je direktor sektora Inteligentni prometni sustavi u Siemensu Bruno Gabud. U sustav bi, kaže, bila uključena i prigradska naselja iz kojih u Zagreb dolazi 100.000 vozila, od ukupno pola milijuna.

Naveo je da se svi podaci različitih detektora prometa postavljenih na gradskim prometnicama (semaforskog, radarskog i parkirnog sustava, videonadzora, sustava navođenja u garažama te sustava davanja prednosti vozilima javnog gradskog prijevoza) povezuju u jednom centru gdje se analizira i optimizira prometna situacija u gradu.

"Ako ZET-ov autobus kasni, sustav ga 'propušta' brže na prvom slijedećem raskršću", naveo je Gabud i dodao kako sustav detektira i zastoje u prometu, slobodna mjesta u garažama i slično pa navodi vozila ondje gdje nema gužve.

Pohvalio se da Siemensov sustav radi u Londonu, gdje su umrežili 8.000 autobusa, te Berlinu, Ateni, Krakowu, Bremenu, Postdamu, gradovima koji su puno veći, ali i puno manji od Zagreba.

Gradonačelnik Bandić je naglasio kako će gradska uprava inzistirati da Zagreb dobije najbolji i najmoderniji sustav automatskog upravljanja prometom, bolji nego što ga imaju London ili Berlin, kao i da taj sustav bude otvoren za daljnja poboljšanja i razvoj.

"Na tome ćemo inzistirati, jer želimo projekte koji će građanima donijeti dobrobit", rekao je, ali i dodao da bez zatvaranja gradskog prometnog prstena "nema te pameti" koja bi našla rješenje za prometne probleme u Zagrebu. (HINA)

08.09.2008. 21:53:14
Novi komentar
nužno
nužno