« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
evo i njega

I Rupel bi svašta

Rupel je već duže vrijeme u sukobu interesa, ali ne da niti jednu sinekuru i gura se gdje stigne

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Dimitrij Rupel

,

Slovenija pregovori

,

blokada pregovora s EU

,

slovenska blokada pregovora

Bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ocijenio je u petak "dobrodošlom" inicijativu Italije da pomogne u rješenju hrvatsko-slovenskog graničnog spora koji Slovenija spominje kao razlog za blokiranje hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om.

"Svaka pomoć u rješavanju tog spora je dobrodošla. Imam povjerenje u Frattinija i čini mi se logičnim da se Italija pokušava konstruktivno uključiti", rekao je Rupel novinarima na konferenciji za novinare koju je sazvao u vezi sa skorašnjom 20.obljetnicom stranke Slovenski demokratski savez (SDZ), kojoj je bio jedan od utemeljitelja.

Rupel je potvrdio da za premijera Pahora ovih dana organizira sastanke i prikupljanje dokumentacije potrebne za parlamentarnu rezoluciju o granici s Hrvatskom koju je najavio Pahor.

Nije pritom isključio mogućnost da pod "pritiscima", koji se nastavljaju u vezi s njegovim imenovanjem, podnese ostavku na položaj savjetnika.

Naime, stranke koje su u koaliciji s Pahorovim Socijalnim demokratima drže "nekompatibilnom" njegovu "dvostruku" ulogu, jer je Rupel savjetnik u Pahorovoj vladi, a istodobno i alternativni "ministar vanjskih poslova" u "vladi u sjeni", koju je odmah poslije nove godine sastavio bivši premijer Janez Janša.

"Budem li prisiljen otići, imam veleposlanički status i svoj poziv", rekao je Rupel.

Bivši šef diplomacije računa da bi ga vlada ipak, u ponovljenom postupku mogla imenovati veleposlanikom u Austriji, za što već ima privolu austrijske vlade, ili bi se vratio raditi kao redovni profesor na Fakultet političkih znanosti. (hina/metro-portal)

09.01.2009. 19:55:58
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    crnipanter
    12.01.2009. 07:11
    Rupelu je odzvonilo.
Novi komentar
nužno
nužno