« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
dolje bolonja

I Nijemci bi besplatno školovanje

Protesti protiv Bolonjskog sustava pokazuju da su naši studenti bili na pravom tragu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

prosvjedi studenata

,

prosvjedi Bolonja

U Njemačkoj je prosvjedovalo preko 200 tisuća studenata i učenika u sedamdesetak gradova širom zemlje, tražeći više novca za obrazovanje a manje za banke. Njemačko se srednje i visoko školstvo nalazi u velikoj krizi, a poruka odbora Obrazovnog štrajka poklapa se s idejama naših studenata, tvrdeći da je Bolonja od fakulteta napravila škole.

Niska kvaliteta programa glavna je zamjerka štrajkaša, a bezrazložno koncentrirani program utječe na običaj da studenti rade tijekom studija.

Takav program sada onemogućava pristup studiju učenicima iz siromašnijih obitelji, koji više ne mogu dodatnim poslom osigurati potrebna sredstva.

Štrajkaški odbor upozorava na to da je u Njemačkoj, za razliku od ostalih europskih zemalja, uobičajno da studenti rade tijekom školovanja te da tzv. bolonjski sustav svojim intenzitetom onemogućava rad uz studij, što dodatno udaljava potencijalne studente iz siromašnijih obitelji od mogućnosti samofinanciranja studija.

Drugi glavni zahtjev studenata je i ukidanje školarina koje su posljednjih nekoliko godina uvedena na sveučilištima u većini njemačkih saveznih pokrajina s iznimkom Berlina. Po nekim studijama prošli semestar je 10.000 maturanata odustalo od studija zbog nemogućnosti plaćanja školarina koje u prosjeku iznose 500 eura po semestru.

Učenici njemačkih srednjih škola traže više sredstava za obrazovanje te ukidanje trodjelnoga njemačkog drugostupanjskog školstva. Učenici smatraju da podjela na tzv. realne i skupne škole i gimnazije djecu iz socijalno slabijih slojeva društva udaljuje od visokog školstva.

17.06.2009. 19:22:07
Novi komentar
nužno
nužno