« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
REPUBLIKANSKI PREDIZBORI

I Newt Gingrich odustaje od utrke za nominaciju

Romneyeve pobjede u utorak praktično su onemogućile Gingrichu da osigura 1.144 delegata potrebnih za nominaciju svoje stranke

Više o

Mitt Romney

,

izbori u SAD-u

,

predizbori

,

Newt Gingrich

Nakon što je u utorak izgubio svih pet stranačkih predizbora od favorita Mitta Romneya, Newt Gingrich objavio je kako odustaje od svoje kampanje za republikansku predsjedničku nominaciju, prenosi Hina.

Visoki savjetnici iz njegove kampanje rekli su za TV mrežu Fox News da će Gingrich formalno okončati svoju kandidaturu idućeg utorka, dodajući kako će "više nego vjerojatno" dati potporu Romneyu, bivšem guverneru Massachusettsa.

Romneyeve pobjede u utorak praktično su onemogućile Gingrichu da osigura 1.144 delegata potrebnih za nominaciju svoje stranke. Nakon konzultacija sa suradnicima, Gingrich je odlučio odustati, navodi Fox News.

Prošloga je prosinca Gingrich samouvjereno izjavio da će biti republikanski kandidat koji će se suočiti s predsjednikom Barackom Obamom na izborima 6. studenoga. Nakon pobjede na važnim predizborima u Južnoj Karolini u siječnju, izgledalo je da je na dobrom putu za nominaciju.

No, njegova kampanja ubrzo je splasnula, zasjenio ga je Romney, a nadmašio i bivši senator Rick Santorum iz Pennsylvanije, koji je od utrke odustao početkom travnja.

"Mislim da u određenom trenutku moraš biti iskren prema onome što se događa u stvarnom svijetu, za razliku od onoga što bi želio da se dogodi", rekao je Gingrich u srijedu na doručku s pristašama u Sjevernoj Karolini.

Odajući priznanje Romneyu za uspjeh na predizborima u utorak, Gingrich je rekao: "Taj čovjek je radio šest godina, sastavio je velik stroj i pokrenuo ozbiljnu kampanju. Očito sam mislio da ću ja biti bolji kandidat, ali objektivna je činjenica da birači ne misle tako".

Kongresnik Ron Paul iz Teksasa službeno ostaje u utrci za republikansku nominaciju, ali je statistički eliminiran iz nje već tjednima, zbog loših rezultata na predizborima.

26.04.2012. 07:40:52
Novi komentar
nužno
nužno