« Zagreb
objavljeno prije 17 godina i 1 mjesec

I kumice najavljuju nova poskupljenja

Voće i povrće na tržnicama uskoro bi moglo poskupjeti za 15 %

POSKUPLJENJE dovodi do veće cijene energenata i manjka prehrambenih proizvoda te sirovina na svjetskom tržištu
POSKUPLJENJE dovodi do veće cijene energenata i manjka prehrambenih proizvoda te sirovina na svjetskom tržištu (DRAGO SOPTA/CROPIX)

ZAGREBAČKE kumice najavile su novi val poskupljenja. Voće i povrće na tržnicama uskoro bi moglo poskupjeti za 15 posto, nakon što su već tijekom prošle godine cijene svojih namirnica podigle za 30 posto. Od sadašnjih cijena, kažu, ne mogu živjeti jer su cijene na veletržnicama svega nekoliko kuna niže od onih po kojima prodaju. Iako je siječanj poznat po padu prometa, ova im je godina najgora.

Primjerice, kilogram limuna u veleprodaji plaća se čak 13 kuna, a prodaje za 15, no, od dvije kune koje zarade, odbija se trošak škarnicla i vrećica. S obzirom da je na veletržnici nabavna cijena povrća i voća zastrašujuće visoka, direktor marketinga Tržnica Zagreb Miroslav Pupić Bakrač, smatra da će u konačnici opstati samo proizvođači.

Bez interesa za kartice
Inicijativa Sindikata obrtnika da se kupcima na tržnicama omogući kupnja karticama, kako bi kumice i ostali trgovci postali konkurentniji trgovačkim lancima, nije još zaživjela - premalo je zainteresiranih.

- Trgovcima je skuplje kupiti robu na veliko na veletržnici, negoli, primjerice, u Konzumu. Shvaćam koliko im je teško, pokušavaju zaraditi za pristojan život, ali je poskupljenje energenata donijelo preteške posljedice. U budućnosti će se tržnice vratiti na svoj izvorni način trgovanja, kao u srednjem vijeku kada su seljaci višak povrća i voća donosili na trgove pa prodavali - zaključio je Pupić Bakrač, a da su cijene povrća koje trgovci sami proizvode mnogo niže, lako se uvjeriti na gotovo svim zagrebačkim tržnicama.

Ponegdje su cijene proizvoda iz domaće proizvodnje čak triput niže, ali rijetki su trgovci koji će imati dovoljne količine vlastitih proizvoda, i odgovarajuće kvalitete. Osim toga, za pristojnu zaradu bilo bi nužno svaki dan nakon rada za klupom ili štandom do navečer raditi u polju, stakleniku ili pak u voćnjaku.


Piše: JL
14.01.2008. 11:41:00
Novi komentar
nužno
nužno