« Svijet
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
ZEZNUTO

I Erdogan prijeti referendumom

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan spomenuo je mogućnost da Turska organizira referendum o tome hoće li nastaviti pristupne pregovore s Europskom unijom, sličan referendumu koji se u četvrtak održava u Velikoj Britaniji

Erdogan prijeti referendumom
Erdogan prijeti referendumom (Arhiva)
Više o

referendum

,

EU

,

Turska

,

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan je rekao da će Ankara možda organizirati referendum sličan onome na kojemu Britanci 23. lipnja odlučuju o izlasku ili ostanku zemlje u europskom bloku

'Možemo konzultirati narod, kao što to čine Britanci', rekao je Erdogan u govoru u srijedu kasno navečer, nakon prekida ramazanskog posta, prenosi agencija Anadolija.

'Pitanje će biti: Trebamo li nastaviti pregovore s EU-om ili ih prekinuti', rekao je turski predsjednik, optuživši EU da ne želi Tursku jer je 'muslimanska zemlja'.

'Zašto toliko otežete?', upitao je EU, dodajući da je Ankara razočarana što proces godinama stoji na mjestu.

Turska se za članstvo kandidirala 1987. i od 2005. teško napreduje u pregovorima zbog niza teških problema i slabe zainteresiranosti glavnih europskih zemalja.

Više europskih čelnika, ponajprije britanski premijer David Cameron, ali i njemačka kancelarka Angela Merkel, istaknuli su da tursko članstvo 'nije na dnevnom redu' i da je 'otvoren ishod tih pregovora'. Preuzimajući dužnost predsjednika Europske komisije, Jean-Claude Juncker je isključio mogućnost bilo kakva proširenja do 2020. godine.

Erdoganove izjave dolaze u vrijeme kada će EU i Turska 30. lipnja otvoriti novo poglavlje u pristupnim pregovorima u vezi s proračunskim pitanjima, što je jedan od ustupaka za sporni migracijski dogovor potpisan u ožujku, doznaje u srijedu AFP od diplomatskih izvora.

23.06.2016. 16:02:00
Novi komentar
nužno
nužno