« Svijet
objavljeno prije 7 godina
STVARNOST

I demokracije ograničavaju slobodu medija

Organizacija „Reporteri bez granica“ u najnovijem izvještaju o slobodi medija konstatira da je ugrožena sloboda medija i u demokracijama. Hrvatska je na ljestvici pala za 11 mjesta

Sloboda medija u HR je - bijeda
Sloboda medija u HR je - bijeda (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

sloboda medija

U izvještaju o ugroženosti medija u demokracijama Reporteri bez granica posebno ističu SAD koji je pao za dva mjesta i nalazi se na 43. mjestu među 180 zemalja, Veliku Britaniju koja je također pala za dva mjesta i nalazi se na 40. te Poljsku koja je pala za sedam mjesta i nalazi se na 54.

Za Hrvatsku se kaže da se najviše pogoršalo stanje među članicama Europske unije.

„Tamo je vlada u ožujku 2016. smijenila glavnog ravnatelja javne radio-televizije HRT i umjesto njega postavila direktora odanog vladi", navode Reporteri bez granica.

Njemačka je ostala na 16 mjestu. Norveška je s prvog mjesta potisnula Finsku, a najlošije stanje slobode medija je u Sjevernoj Koreji. Deutsche Welle je o tomu razgovarao s direktorom Reportera bez granica za Njemačku, Christianom Mihrom.

DW je ukazao na činjenicu da se radi o posljednjem direktoru Televizije Zagreb iz komunističkih vremena kojega je socijaldemokratska vlada ponovo postavila na funkciju četiri godine ranije.

Na pitanje DW-a, zašto bi demokratska vlada trebala zadržati nekog direktora televizije iz nedemokratskog, jednostranačkog sustava Mihr je odgovorio: „Problem je, mislim, neposredna politička intervencija koja je tu očito postojala, a to je nešto što je problematično, neovisno od pojedine osobe, da se u zemlji koja je tek ušla u Europsku uniju vrši takav politički utjecaj, da se to promatra kao stvar politike. U Hrvatskoj je bilo još nekih stvari. Vidimo primjerice da su u Hrvatskoj pokušava dalje politizirati neke gremije, kao što je Vijeće za elektroničke medije. A to smatramo problematičnim za zemlju koja je tek nedavno ušla u EU."

Piše: Anto Janković/DW
27.04.2017. 08:01:30
Novi komentar
nužno
nužno