« Hrvatska
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
MIROVINSKI SUSTAV

I dalje smo najgori u Europi

Hrvatski mirovinski sustav prošle je godine bio manje napregnut nego u proteklom desetljeću jer se broj onih koji plaćaju mirovinski doprinos povećao za gotovo 47 tisuća, dok je broj umirovljenika pao za njih 6094

Nije sjajno, dapače!
Nije sjajno, dapače! (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

mirovinski sustav

,

svijet

U studenome prošle godine bilo 1,58 milijuna osiguranika i 1,23 milijuna umirovljenika, pa je svakog umirovljenika uzdržavalo 1,28 radnika, što je bolji odnos nego je zabilježen krajem studenoga u proteklom desetljeću. Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje kažu da je broj osiguranika s kraja studenoga prošle godine treći u protekla dva desetljeća, a najveći je bio 1,61 milijun u studenome 2008. 

Hrvatska osamdesetih godina prošlog stoljeća imala četiri osiguranika na jednog umirovljenika. Početkom devedesetih taj je odnos pao na tri uplatitelja doprinosa po umirovljeniku, da bi 1994. kliznuo ispod dva osiguranika po umirovljeniku.

Danas, kada na sto umirovljenika imamo njih svega 128 koji uplaćuju mirovinske doprinose, odnosno 1,28 zaposlenih po umirovljeniku, pitanje je dokle sustav to može izdržati i koji je omjer kritičan.

Vjerujte, neće dugo....

09.01.2022. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno