« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

I dalje je malo žena u politici

Kvote su efikasan način da u politici bude dovoljno žena
Kvote su efikasan način da u politici bude dovoljno žena (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

Hrvatski sabor

,

političarke

,

žene u politici

U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora zastupljeno je 21 posto žena, a u Vladi njih je 28 posto, rečeno je na jučerašnjem skupu ‘Žene i politika: život između obećanja i realnosti’ na kojem je upozoreno da zabrinjavaju podaci o sve manjem broju žena u hrvatskoj politici i na vodećim menadžerskim položajima.

Iznoseći podatke UN-a za ovu godinu, dekanica Fakulteta političkih znanosti Smiljana Leinert Novosel rekla je da je prosječno u svijetu u parlamentima zastupljeno 17,7 posto žena, što je pedeset posto više nego prije deset godina. Prve tri zemlje po broju žena u parlamentima su Ruanda sa 48,8 posto žena,  Švedska (47 posto), i Finska (41 posto), a Hrvatska se nalazi na 52. mjestu.

U odnosu na zemlje bivše Jugoslavije, dodala je, u Hrvatskoj je postotak žena u parlamentu bolji nego u Sloveniji, Bosni i Hercegovini te Srbiji, a slabiji nego u Makedoniji. Smatra da bi se žene za bolji položaj trebale izboriti unutar stranaka, jer njihova vodstva odlučuju o broju žena na izbornim listama. (METRO) 

08.05.2008. 01:03:19
Novi komentar
nužno
nužno