« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
TUŽNO

I dalje divlja kućno nasilje u doba korone

Lock down i mjere protiv pandemije su dovele do značajnog porasta kućnog nasilja, upozorava humanitarna udruga Weißer Ring. To se već vidjelo prošle, a nastavilo se i ove godine

Tužno, ali istinito
Tužno, ali istinito (Arhiva)
Više o

kućno nasilje

U netom objavljenom godišnjem izvješću njemačke humanitarne udruge podrške žrtvama zločina Weißer Ring su njihova iskustva s kućnim nasiljem mračna i u drugoj godini pandemije. „Već 2020. smo zabilježili porast od oko 10%, u usporedbi s 2018. je to bilo čak 20% više. A sve se čini kako ćemo i ove godine doći na razinu od 2020. izjavio je predsjednik udruge Jörg Ziercke.

Ova organizacija ima oko 400 podružnica diljem Njemačke, a dragovoljni suradnici su već i prošle godine imali oko 17.000 slučajeva. „Oko petine svih slučajeva kojima se bavimo u udruzi su u međuvremenu slučajevi kućnog nasilja, 26% su žrtve spolnih zločina."

Već kod prvih mjera Lockdowna u sprječavanju širenja pandemije se čulo kako će to značiti više kućnog nasilja, a te tmurne prognoze su se posve ostvarile, izjavio je Ziercke. Već u prvim tjednima ograničenja izlaska iz kuće je broj slučajeva nasilja naglo porastao, a porasla je i spremnost žrtava potražiti pomoć ove udruge.

Slučajeva je mnogo, mnogo više

Organizaciji Weißer Ring je 2020. broj žalbi porastao s oko 18 na 22 tisuća, a ove godine će biti slično. Oko 80% žrtava kućnog nasilja su žene, „a taj udio se od 2020. opet povećao za oko 4%". No i to je, po mišljenju Zierckea koji je prije bio na čelu Saveznog kriminalističkog ureda, tek vršak ledene sante i taj porast jedva znači neko bitnije povećanje slučajeva koji budu prijavljeni. Porast je u mnogo većoj mjeri posljedica života u strogim okvirima stanovanja „i stalnim sukobima u doba Lockdowna".

Sličnim statistikama raspolaže i njemačka policija: kućno nasilje je i za policijske službenike najneugodniji zadatak, a prošle godine je zabilježen porast od 15% na 150.000 slučajeva.

Piše: DW/agencije
26.12.2021. 08:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    26.12.2021. 08:51
    Korona unistava psihicki i tko zna dokle ce to trajati
Novi komentar
nužno
nužno