« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
HITNE PROMJENE

HUP: Svi moramo puhati u isto jedro

VIDEO - U Hrvatskoj postoji spirala krize i nema investicija zbog antipoduzetničke klime koja se ogleda u birokratskim zaprekama, ističu u HUP-u

Davor Majetić
Davor Majetić (Nenad Dugi/Cropix/Infopunkt)
Više o

Damir Kuštrak

,

HUP

,

hrvatsko gospodarstvo

,

Hrvatska udruga poslodavaca

,

drive-in kino

Novi direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare da će prioriteti HUP-a u narednom razdoblju biti suprotstavljanje antipoduzetničkoj klimi, razvoj socijalnog dijaloga, unaprjeđenje konkurentnosti Hrvatske te poboljšanje interne organizacije i rada HUP-a. Istaknuo je da je za izlazak iz gospodarske krize potreban dijalog i da svi pušu u isto jedro.

Majetić je govorio o spirali krize u Hrvatskoj, gdje nema investicija zbog antipoduzetničke klime koja se ogleda u brojnim birokratskim zaprekama.

O konkretnim poteškoćama investitora govorio je Damir Kuštrak: "Jedan investitor nije mogao dobiti odgovor o formuli za izračun cijene plina u budućnosti, a drugi kolika je cijena prenamjene zemljišta unutar građevinske zone iz poljoprivrednog u građevinsko. Američkom ulagaču nije bilo jasno zašto mora izgraditi trafostanicu kupuje li struju od HEP-a", podsjetio je.

Dodao je da bi barem za velike investicije u najkraćem roku trebalo donositi pravorijek mogu li se ili ne mogu realizirati. U tom smislu smatra dobrom inicijativu o određivanju Vladine osobe za komunikaciju s investitorima.

Drugi prioritet koji je izdvojio Majetić je razvoj socijalnog dijaloga i uopće dijaloga o gospodarskim temama, koji je po njegovoj ocjeni opterećen ultimatumima i niskom razinom uzajamnog povjerenja socijalnih partnera. Najavio je da će HUP pokušati naći sugovornike među sindikatima, te da bi bilo dobro razdvojiti sindikate u javnom i privatnom sektoru jer imaju različite probleme.

Majetić je najavio da će HUP s Nacionalnim vijećem za konkurentnost raditi na unaprjeđenju konkurentnosti Hrvatske na svim važnim područjima, kao što su privreda, školstvo i pravosuđe. (Infopunkt/metro-portal)

21.09.2010. 15:43:00
Novi komentar
nužno
nužno