« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
LOOL

Humor pod nikabom

Žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju voziti automobil i bez suglasnosti svoga muža raditi niti potpisivati nikakve ugovore. Ali ima i žena, pogotovo mladih, koje na svoj način tome prkose. Jedna od njih je i Amy Roko

Amy Roko ima sjajan smisao za humor
Amy Roko ima sjajan smisao za humor (Instagram)
Više o

Saudijska Arabija

,

humor

,

Instagram

,

nikab

,

Amy Roko

Jedna potpuno pokrivena žena sreće na hodniku jednog neznanca. I umjesto da pred tim muškarcem spusti pogled ona se okreće prema njemu i karate udarcima nogama ga tjera u bijeg - mladić se zastrašen daje u bijeg. Žena u crnom nikabu samu sebe zadovoljno tapše po ramenu i smješka se u kameru.

S videima ove vrste je Amy Roko pridobila veliku zajednicu fanova na društvenim mrežama. Samo na Instagramu ta 22-godišnjakinja iz Saudijske Arabije ima više od 400.000 fanova koji ju prate. Ta komičarka koja se skriva pod pseudonimom izruguje se strogo određenim ulogama spolova u konzervativnom saudijskom kraljevstvu, zemlji u kojoj žene ne smiju voziti automobil i uopće malo što smiju bez dozvole svog muža ili muške rodbine.

U svojim videima Amy Roko hrabro i duhovito ismijava mušku dominaciju u društvu u kojemu živi. Kao na primjer u sceni s ovim dijalogom između oca i kćeri: "Tata, možeš li mi dati džeparac? - Dao sam ti džeparac prošli tjedan. Ali je li ti meni možeš napraviti doručak? - Pa napravila sam ti prošli tjedan doručak."

Nikab kao zaštitni znak

Humor pod nikabom - to je Amy Roko učinilo slavnom. Njezino zamumuljeno lice je postalo njezin zaštitni znak. Arapska televizijska postaja Al-Arabija je nedavno pozvala u goste. Ona se u televizijskom studiju pojavila potpuno zavijena u crno - samo je sjaj u njezinim očima odavao koliko je zabavljaju njezine akcije koje objavljuje na internetu. Roditelji ju, kaže, ta 22-godišnjakinja, podržavaju: "Ponekad me gledaju dok snimam s mojim mobitelom. Za to uvijek moram obući nikab. Oni se onda čude i pitaju zašto nosim nikab po kući. Ja im odgovaram: psst, tišina, upravo snimam. I oni nemaju ništa protiv."

Ali ono što Amy radi ne nailazi samo na oduševljenje. Jer ona ismijava elitu u zemlji. Imitira arogantni način govora djevojki iz višeg sloja koje se hvale svojom skupom odjećom iako nju u javnosti nitko ne može vidjeti. Nakon njezinog nastupa na Al-Arabiji u mreži su se pojavili i uvredljivi komentari. Amy Roko se na to ispričala.

Glumica kojoj se vide samo oči?

Unatoč tome, za većinu mladih žena u Saudijskoj Arabiji je ta mlada žena veliki uzor. "Vidjela sam te na televiziji. Super si, cool i pametna", tweetala je jedna njezina simpatizerka. Amy Roko samouvjereno nosi nikab. U svojim tweetovima kritizira činjenicu da se neke muslimanke na Zapadu diskriminiraju zbog toga što nose nikab ili burku. Na pitanje voditelja u televizijskom intervjuu može li zamisliti da bi se otisnula u glumačke vode, ona odgovara: "Da, ako to bude moguće s nikabom." Mudar odgovor, s obzirom na to da Amy Roko i dalje želi sigurno živjeti u svojoj zemlji te i dalje na internetu objavljivati satiričke video-spotove o saudijskom društvu kojim vladaju muškarci. Bez nikaba, to sigurno ne bi bilo moguće.

 

Piše: Nina Amin, Kairo/dd/DW
08.03.2015. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno