« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
ZABRANA VLASTI

Humanitarci ne mogu do civila u Homsu

"Nijedna ekipa još nije ušla u Babu Amr jer to vlasti još ne dopuštaju. Još uvijek pregovaramo", rekao je glasnogovornik Crvenog križa

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Crveni križ

,

humanitarna pomoć

,

Crveni polumjesec

,

civili

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) i sirijski Crveni polumjesec još uvijek nisu ušli u Babu Amr, ustaničku četvrt Homsa koja je od četvrtka ponovno u rukama vojske, izjavio je u subotu glasnogovornik ICRC-a u Damasku, javlja Hina.

"Nijedna ekipa još nije ušla u Babu Amr jer to vlasti još ne dopuštaju. Još uvijek pregovaramo", kazao je glasnogovornik ICRC-a u Damasku.

Šef operacija Crvenog polumjeseca Haled Erksusi također je kazao da "dosad nijedna ekipa nije ušla u Babu Amr. Vlasti su nam dale do znanja da nam je pristup zabranjen iz sigurnosnih razloga".

Konvoj Crvenog križa i Crvenog polumjeseca sa sedam kamiona hrane i lijekova te vozilima hitne pomoći za evakuaciju ranjenih i bolesnih od petka popodne stoji na ulazu u Homs.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon izrazio je sinoć zabrinutost izvješćima da snage sirijske vlade vrše samovoljna pogubljenja, zatvaranja i mučenja ljudi u gradu Homsu. Strani dužnosnici strahuju da će u Baba Amru biti počinjeno novo krvoproliće nakon dolaska sirijskih snaga sigurnosti.

Britanski fotograf Paul Conroy, koji je početkom tjedna evakuiran iz sirijskog grada Homsa, izjavio je u intervjuu za Sky News da se u tom gradu ne zbiva rat nego pokolj. "To nije rat. To je pokolj. Tamo se bez razlike ubijaju muškarci, žene i djeca", rekao je Conroy u razgovoru iz svog bolničkog kreveta u Britaniji, gdje liječi rane zadobivene u izvještavanju iz Homsa.

U odvojenom razgovoru za CNN, fotograf je ovotjednu situaciju u Homsu, trećem po veličini sirijskom gradu opisao kao "srednjovjekovnu opsadu, klaonicu".

03.03.2012. 13:47:59
Novi komentar
nužno
nužno