« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
1954. - 2013.

Hugo Chavez je umro

Legendarni predsjednik Venezuele podlegao je infekciji dišnih puteva nakon kemoterapije

Vijest je objavio potpredsjednik Nicolas Maduro
Vijest je objavio potpredsjednik Nicolas Maduro (Screenshot YouTube)
Više o

Venezuela

,

kemoterapija

,

biografija

,

umro Hugo Chavez

Hugo Chavez, predsjednik Venezuele, umro je danas od posljedica infekcije dišnih puteva koja je bila kobna za njegov organizam oslabljen kemoterapijama.

Vijest je objavio njegov potpredsjednik Nicolas Maduro u emotivnom obraćanju javnosti, okružen državnim i vojnim dužnosnicima.

Chavez se dugo borio s karcinomom, prošao nekoliko operacija i serije kemoterapija na Kubi, no ni čudesni kubanski liječnici nisu ga uspjeli izliječiti.

Dana 4. veljače 1992. godine Chávez je predvodio pokušaj preuzimanja vlasti u Venezueli vojnim udarom. Nekoliko stotina ljudi je poginulo, puč je propao a Chávez je zatvoren. Poslije 2 godine zatvora pomilovan je od strane tadašnjeg predsjednika Venezuele Rafaela Caldere.

Izlaskom iz zatvora osnovao je stranku Movimiento Quinta Republica (Pokret za petu republiku). Na predsjedničkim izborima 6. prosinca 1998. dobio je 56,2% glasova i postao predsjednik zahvaljujući glasovima siromašnih građana kod kojih je imao podršku. Njegovi politički neprijatelji su srednja i viša klasa, sindikati, kao i skoro svi privatni mediji u zemlji. Takva situacija je dovela do političke polarizacije u Venecueli, a kao rezultat toga 12. travnja 2002. godine je izvršen vojni udar na kome je opozicija preuzela vlast, ali samo nakratko. Zbog velike podrške među vojnicima Chávez je vraćen na predsjedničku fotelju dva dana kasnije, 14. travnja. U prosincu iste godine počeo je veliki štrajk u naftnoj industriji koji je trajao dva mjeseca, izazvan Chávezovim pokušajima mijenjanja vodstva u naftnim kompanijama i otkazima 18.000 radnika.

Dana 15. kolovoza 2004. pobjedio je na referendumu čije je pitanje bilo da li Chávez treba podnijeti ostavku.

Chávezovi odnosi sa SAD-om bili su vrlo loši, a više puta je prijetio prestankom izvoza nafte u tu zemlju zbog mješanja u unutrašnje stvari Venezuele. SAD je navodno podržavao vojni udar protiv Cháveza u 2002. godini.

Nasuprot tome, odnosi sa Kubom i Fidelom Castrom su jako dobri, a njihove dvije zemlje dobro surađuju i razmijenjuju usluge. Hugo Chavez preminuo je od raka 5. ožujka 2013. godine.

05.03.2013. 23:16:07
Novi komentar
nužno
nužno