« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Hugo Chavez jača energetske veze s Kinom

Chavez gradi rafinerije u Kini, izjavljuje da je Maoist, sastaje se s Fidelom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

Hugo Chavez

,

Kina

,

Venezuela

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez u utorak je, na početku posjeta Kini, otkrio planove za izgradnje rafinerija u Kini, čime je najavio jače povezivanje s kineskim tržištem i uzdrmao ionako burne odnose sa Sjedinjenim Državama.

Samo nekoliko minuta nakon što je stupio na kinesko tlo, ljevičar Chavez odao je počast bivšem autokratskom kineskom vođi Mao Zedongu i izjavio kako se nada da će iduće godine izgraditi zajedničku tankersku flotu s Kinom i gotovo udvostručiti izvoz nafte u Kinu, koja je po potrošnji nafte druga na svijetu, odmah iza SAD-a.

"Razgovaramo o tri rafinerije, dopremat ćemo našu sirovu naftu i prerađivati ju ovdje u Kini", rekao je novinarima neposredno nakon što je izišao iz zrakoplova u zračnoj luci u Pekingu.

"Radimo i na projektu izgradnje zajedničke kinesko-venezuelanske naftne flote", dodao je.

Kineske su vlasti oprezne kad je riječ o izdavanju dozvola za izgradnju rafinerija, koje su zatražile mnoge inozemne naftne tvrtke i zemlje izvoznice nafte želeći na taj način ući na golemo kinesko tržište.

Kina i Venezuela su u svibnju dogovorile izgradnju rafinerije kapaciteta 400.000 barela dnevno u južnoj pokrajini Guangdong, što je prvi njihov zajednički posao te vrste. Kad bi se ostvarila Chavezova najava izgradnje još dviju u bliskoj budućnosti, bio bi to presedan za Kinu.

Chavezov najvažniji argument u pregovorima s Kinom predstavljaju upravo velike zalihe nafte u njegovoj zemlji, a svojom revolucionarnom ljevičarskom pojavom nastoji impresionirati kineske čelnike, dok istodobno najavljuje smanjivanje tradicionalne ovisnosti o tržištu nafte u SAD-u.

Chavez je u posljednjih deset godina posjetio Kinu pet puta, naglašujući političku bliskost između dvije države i vodeći ideološki rat protiv Washingtona, nazivajući ga "imperijalistom".

"Nalazimo se u zemlji Mao Zedonga i ja mu odajem počast. Ja sam maoist", rekao je pred novinarima u Pekingu i nakon toga ponovio Lenjinovu rečenicu: "Imperijalizam je najviši stupanj kapitalizma".

Kineski politički reformisti ne odbacuju baštinu Mao Zedonga, ali ne hvale javno njegove vizije dok su usredotočeni na političke projekte bliske kapitalističkom gospodarstvu.

Chaveza to ne smeta u njegovu isticanju svoje revolucionarne vizije, pa je na početku posjeta Kini spomenuo i svoje veze s kubanskim vođom Fidelom Castrom, nazvavši ga "jakim".

Novinarima je otkrio da se kratko prije dolaska u Peking susreo s osamdesetogodišnjim bivšim vođom kubanske revolucije i s njim razgovarao o svjetskoj financijskoj krizi.

"Najprije smo se zaustavili u Havani i neko vrijeme razgovarali s Fidelom, zapravo prilično dugo. Fidel je jak, znate", pojasnio je.

"Šetali smo... analizirali smo situaciju u svijetu, u Latinskoj Americi. I situaciju u Sjedinjenim Državama, koja je tako užasna ne samo za tamošnje ljude nego i za čitavi svijet, slom međunarodnog financijskog sustava", ispričao je Chavez. (HINA)

23.09.2008. 20:16:50
Novi komentar
nužno
nužno