« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NAGRADA

HTV-ov Josip Šarić proglašen novinarom 2011.

Za najprestižniju novinarsku nagradu bili su još nominirani Tomislav Klauški iz portala Index.hr, Jasmina Popović iz tjednika "Forum" te Hrvoje Zovko iz HTV-a

Šarić je dobio 194 glasa, Jasmina Popović 150, Klauški 141 glas, a Zovko 104 glasa
Šarić je dobio 194 glasa, Jasmina Popović 150, Klauški 141 glas, a Zovko 104 glasa (hrt.hr)
Više o

hrvatski novinari

,

Novinar godine

,

Tomislav Klauški

,

Josip Šarić

Reportaže iz Grčke u plamenu, specijalni izvještaji iz ratom zahvaćene Libije te dokumentarac iz Sjeverne Koreje zasluge su HTV-ovog Josipa Šarića, proglašenog novinarom 2011., prenosi Hina.

Za najprestižniju novinarsku nagradu, koja se tradicionalno dodjeljuje na Svjetski dan slobode medija, 3. svibnja, bili su još nominirani Tomislav Klauški iz portala Index.hr, Jasmina Popović iz tjednika "Forum" te Hrvoje Zovko iz HTV-a.

Glasovalo je 699 članova Hrvatskog novinarskog društva (HND). Šarić je dobio 194 glasa, Jasmina Popović 150, Klauški 141 glas, a Zovko 104 glasa, dok je 110 listića bilo nevažeće.

Zahvaljujući svima koji su glasovali za njega i za njegove protukandidate 38-godišnji Šarić je rekao kako tu nagradu nije očekivao.

"Iznimno je malo glasova. Na žalost to dosta govori i o stanju u našem društvu, u našoj profesiji", kazao je te dodao kako se novinari previše bave sami sobom zbog čega ih, po njegovom mišljenju, ljudi sve manje cijene.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka rekao je kako u društvu nisu zadovoljni položajem novinara u medijima niti kvalitetom novinarstva.

Ustvrdio je kako "cenzura i autocenzura caruju uvijek kada neki novinarski prilog može ugroziti tankoćutni vlasnički interes". Istaknuo je i da nema slobode niti ako novinari u svojim redakcijama ni o čemu ne odlučuju i ako ih se niti o čemu ništa ne pita pa niti o izboru glavnih urednika.

Na svečanosti u Novinarskom domu dodijeljene su i ostale novinarske nagrade.

Nagrađenima i nominiranima je u ime predsjednika Republike Ive Josipovića čestitala njegova savjetnica za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš. Sve nagrađene je pozvala na primanje u Ured predsjednika, na što je jedan od njih, novinar Index.hr-a Ilko Ćimić kazao kako bi bilo neprimjereno da ode kod predsjednika jer je pisao o ljudima koji su pod predsjednikovom zaštitom.

03.05.2012. 17:56:00
Novi komentar
nužno
nužno