« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
NEĆEMO TAKO

HSP protiv dvostrukog prava glasa manjina

Ustavne promjene onemogućile bi dijaspori glasanje, a manjine bi to mogle učiniti dva puta što u HSP-u smatraju neprihvatljiim

(Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

HSP

,

ustav

,

Daniel Srb

,

pravo glasa

,

manjine

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Daniel Srb na današnjoj je konferenciji za novinare rekao da ta stranka neće biti sklona najavljenim ustavnim promjenama po kojima bi manjine dobile dvostruko pravo glasa, a glasovanje bi se onemogućilo hrvatskoj dijaspori i emigraciji.

Istaknuvši da je to za HSP neprihvatljivo, Srb smatra da model po kojem će hrvatska dijaspora ostati bez prava glasa, a manjinama se daje dvostruko pravo glasa Hrvatsku ne vodi u dobru smjeru.

"HSP to neće poduprijeti i oštro će se tomu protiviti", rekao je predsjednik HSP-a upitan što misli o najavljenim ustavnim promjenama.

Napomenuo je da je model dvostrukog prava glasa postoji kao način davanja posebnih prava nacionalnim manjinama kad se ne osigura zastupljenost nacionalnih manjina velikim brojem zastupnika u parlamentu. "To se rješenje primjenjuje ako nacionalna manjina ima jednog ili dva zastupnika u parlamentu", kazao je. Smatra da uopće nema nikakva smisla kombinirati ta dva modela po kojima se daju najviša prava manjinama.

"Ideja je da se u Hrvatskoj mijenjaju odnosi političkih snaga, a manjine pritom služe samo kao sredstvo ostvarivanja tog cilja", rekao je Srb, dodavši da se u Hrvatskoj to ne smije dogoditi.

Najavio je da će predsjedništvo HSP-a na današnjoj sjednici zauzeti stajalište o najavljenim ustavnim promjenama. Upitan o izjavi hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi u slučaju referenduma o izdvajanju Republike Srpske iz BiH poslao vojsku da intervenira, Srb je odgovorio kako se ta izjava preuveličava. Predsjednik HSP-a danas je predstavio predsjednike pojedinih stručnih stranačkih povjerenstava te najavio konvenciju HSP-a za 27. veljače 2010. (hian/metro-portal)

21.01.2010. 13:25:42
Novi komentar
nužno
nužno