« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
GORDAN JANDROKOVIĆ:

Hrvatsko stajalište o deblokadi ostaje isto

Inzistiramo na odvajanju pregovaračkog procesa od graničnog pitanja i na trenutnoj deblokadi pregovora.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek, CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

ulazak u EU

,

Gordan Jandroković

,

pristupni pregovori

,

Samuel Žbogar

,

slovenska blokada pregovora

,

granični spor

,

deblokada pregovora

,

EK

,

bilateralni spor

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković rekao je u četvrtak u Zagrebu, nakon trojnih razgovora koje je vodio dan prije u Bruxellesu s Europskom komisijom i Slovenijom, da je hrvatska pozicija ostala nepromijenjena, odnosno da Zagreb ustraje na odvajanju pregovora od bilateralnog spora, na trenutnoj deblokadi pregovora te na rješavanju graničnog spora pred međunarodnim pravnim tijelom.

Jandroković se u srijedu sastao u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom i ministrom vanjskih poslova Slovenije Samuelom Žbogarom. Nakon sastanka objavljeno je priopćenje u kojem se kaže da je Rehn predstavio Hrvatskoj i Sloveniji novi kompromisni prijedlog za rješenje pitanja graničnog spora i nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i na koji bi obje strane trebale ubrzo odgovoriti.

"Hrvatska pozicija je nepromijenjena - mi inzistiramo na odvajanju hrvatskog pregovaračkog procesa od rješavanja graničnog pitanja, mi isto tako inzistiramo na trenutnoj deblokadi pregovora te na rješavanju graničnog pitanja i povlačenju granične crte u skladu s međunarodnim pravom pred međunarodnim pravosudnih tijelom, Hrvatska želi da to bude Međunarodni sud pravde u Haagu", rekao je Jandroković na konferenciji za novinare.

Budući da Slovenija ima drugačije poglede, da se nismo dogovorili, EK je iznio nov prijedlog koji bi po njihovu mišljenju mogao ići prema kompromisnom rješenju, rekao je hrvatski šef diplomacije, dodajući da trenutno ne može ulaziti u pojedinosti tog prijedloga.

Dodao je samo da ga Hrvatska analizira zajedno s međunarodnim pravnicima, te da će nakon temeljite pravne analize o svojem stajalištu obavijestiti Europsku komisiju i slovensku stranu. Odgovor bi se mogao očekivati sljedeći tjedan, za kada je najavljen i novi trojni sastanak.

Jandroković je također naglasio da se i dalje traži rješenje koje bi moglo biti prihvatljivo za obje strane, naglasivši da Hrvatska ne "traži ništa što ne bi bilo u skladu s europskim vrijednostima i europskim načelima".

Na novinarsko pitanje rekao je da se razgovaralo i o potpisivanju zajedničke izjave, kojom bi se potvrdilo da nijedan dokument ili čin nastali nakon osamostaljenja Hrvatske i Slovenije ne bi prejudicirao njihovu granicu.

"Razgovarali smo i o toj izjavi, razmišljamo i o načinu na koji bi se ona potpisala, s naše strane ona bi bila dovoljna da se blokada ukloni", dodao je. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 17:15:25
Novi komentar
nužno
nužno