« Kultura
objavljeno prije 7 mjeseci i 21 dan
COOL

Hrvatski suvremeni teatar u srcu Mallorce

Od 14. - 16. 9. na Mallorci, u gradiću Sineu u okviru festivala Ciclop gostovalo je petnaestak hrvatskih umjetnika koji su održali pet izvedbi i predavanja pred prepunim dvoranama

Sjajne predstave
Sjajne predstave (Arhiva)
Više o

Udruga Domino

Ciclop je međunarodni festival vizualnog kazališta koji se svake godine sredinom rujna održava na Mallorci i okuplja renomirane izvedbene umjetnike balearskog i katalonskog područja. Festival Ciclop također kao jednu od svojih programskih koncepcija ima i poseban segment međunarodnih suradnji te svake godine odabire jednu partnersku zemlju i u programu stavlja fokus na suvremeno kazalište, ples i cirkus te zemlje. Ove godine je zemlja partner bila Hrvatska i pozvali su Zvonimira Dobrovića kao selektora programa i udrugu Domino kao suorganizatora gostovanja hrvatskih umjetnika.

Od 14. - 16. 9. na Mallorci, u gradiću Sineu u okviru festivala Ciclop gostovalo je petnaestak hrvatskih umjetnika koji su održali pet izvedbi i predavanja pred prepunim dvoranama.

Publika je tako imala prilike vidjeti novu plesnu predstavu Mie Zalukar i Brune Isakovića, Heroes, kojom je festival Ciclop i otvoren. Predstava Heroes je već imala jednu međunarodnu turneju u Buenos Airesu, a odigrana je u Hrvatskoj u Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku.

Kolektiv Room 100 na Ciclopu je premijerno izveo predstavu C8H11NO2 2.0 - nastavak svoje prijašnje verzije koju su 2010. godine stvorili Antonia Kuzmanić i Jakov Labrović, suvoditelji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100. Ta produkcija bila je jedna od laureatskih produkcija "Jeunes Talents Cirque Europe" programa i nakon premijere u rujnu 2011. u Parizu, kolektiv je gostovao u Europi i SAD-u do 2015. godine. U okviru projekta "The Sphere" dobili su priliku napraviti nastavak tog rada te stvoriti novu angažiranu predstavu s ciljem produbljivanja našeg razumijevanja neuroraznolikosti oslanjajući se na kombinaciju kontorcionizma, dislokacija, akrobatike, butoh plesa i break dancea,

Bruno Isaković na Mallorci je izveo plesni solo Denuded s kojim je obišao gotovo cijeli svijet, a kao poseban trenutak kulturne razmjene, za domaćine je organiziran poseban ručak invazivnih vrsta. Jelovnik je prilagođen lokalnoj mallorkanskoj kuhinji uz dodatak invazivnih vrsta koje narušavaju lokalnu bioraznolikost. Također, posljednji dan festivala je domaćinima predstavljena i hrvatska gastronomija u kojoj su uživali svi pozvani umjetnici i festivalska publika.

Za profesionalnu domaću publiku, selektore festivala i balearske kazališne i plesne grupe, Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković su održali predstavljanje hrvatske nezavisne umjetničke scene te održali radionicu o kulturnom menadžmentu.

Ovo uspješno gostovanje hrvatskih umjetnika na Mallorci dio je međunarodnih suradničkih programa udruge Domino.

18.09.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno