« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
EH, DA ...

Hrvatski studenti žele raditi - u inozemstvu

Krajnje je zabrinjavajuća činjenica da 70,8% studenata namjerava konkurirati na tržištu rada van granica RH zbog boljih mogućnosti koje očekuju uz bolje uvjete za život

Studiraj doma, radi - vani
Studiraj doma, radi - vani (Shutterstock)
Više o

studenti

,

Hrvatska

,

posao u inozemstvu

,

rad u inozemstvu

Ured za studentski standard i kvalitetu u sklopu Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH, koordinativnog i predstavničkog tijela više od 35 000 studenata državnih i privatnih veleučilišta i visokih škola, provelo je istraživanje javnog mnijenja među 716 studenata u RH na temu zapošljavanja i povezanosti tržišta rada s visokim obrazovanjem.

Odgovarajući na pitanja koliko su zadovoljni informiranošću o tržištu rada, 67% studenata odgovorilo je da smatra kako bi se studente trebalo puno više informirati o tržištu rada i kako bi se gospodarstvenici, poduzetnici i njihova udruženja morali više uključiti u kreiranje obrazovnih politika, ali i u same nastavne procese. To dodatno naglašava i podatak da 35,3% studenta ocjenjuje povezanost tržišta rada i visokog obrazovanja dvojkom (ocjenjivanje od 1 do 5), a njih čak 27,3% jedinicom.

Krajnje je zabrinjavajuća i činjenica kako 70,8% studenata namjerava konkurirati na tržištu rada van granica RH zbog boljih mogućnosti koje očekuju uz bolje uvjete za život.

„Alarmantni podaci jasno pokazuju pravo stanje po pitanju povezanosti tržišta rada i visokog obrazovanja u Hrvatskoj. Vijeće studenata će sa svojim partnerima Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Hrvatskom gospodarskom komorom i Institutom za razvoj obrazovanja uskoro ponuditi svoju viziju rješavanja ovog gorućeg problema" naglasio je Karlo Kolesar, predsjednik Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH.

Studenti očekuju veći interes poslodavaca i gospodarstvenika za stručne prakse, specijalizacije i stručno osposobljavanje, jer trenutno stanje svaki treći student u Hrvatskoj, ocjenama od jedan do pet, ocjenjuje dvojkom, a njih 15% jedinicom.

03.04.2016. 15:19:00
Novi komentar
nužno
nužno