objavljeno 10.09.2008. 14:33:56

Hrvatski proizvod za europski brand

Hrvatska jedrilica "Salona 34" nominirana za europski brod godine

Salona 42
Salona 42 (Vojko Bašić, CROPIX)

Najnovija desetmetarska jedrilica solinskog proizvođača brodova "Salona 34" nominirana je za uglednu nagradu europski brod godine, izjavio je danas direktor AD-brodova u Solinu Mihael Primorac.

Po njegovim riječima prvi nastup toga modela broda na nedavnom amsterdamskom sajmu pokazao je da će biti izvanredno prihvaćen među nautičarima.

Najveći uspjeh AD-brodovi iz Solina, koji grade jedrilice od 2002., postigli su "Salonom 37", koja je 2007. proglašena brodom godine u Hrvatskoj, Europi i Americi. Ta tvrtka gradi sedam modela jedrilica i uglavnom ih izvozi na talijansko i nizozemsko tržište.

Atraktivan izgled "Salone 34" dizajnirao je slovenski "J&J dizajn" u suradnji s proizvođačem, dodao je. Europski brod godine proglasit će na najvećem sajmu nautike u njemačkom gradu Duesseldorfu (17.- 25. siječnja 2009.) 11-člani žiri, u kojemu su glavni urednici i voditelji test posada 11 najutjecajnijih nautičkih časopisa u Europi.

Na putu do europskog vrha u Duesseldorfu hrvatsku jedrilicu čeka još nekoliko međunarodnih nautičkih sajmova te testiranje nakon sajma u Barceloni u studenom, presudno za proglašenje europskog broda godine.

"Salona 34" i "Salona 42 ibc" (infusion, basalt, carbon), dvije najnovije jedrilice AD-brodova iz Solina, bile su izložene na nedavnom amsterdamskom jubilarnom 25. sajmu nautike HISWA Boat Showu u marini IJmuiden .

Po riječima direktora razvoja AD-brodova Klementa Jadrešića kod malenih je brodovi čest problem iskorištenost prostora, a upravo na "Saloni 34", kako napominje, najveći je uspjeh dobiveni prostor - od stajaće visine, salona do velikih kabina. (METRO)

10.09.2008. 14:33:56
http://m.metro-portal.hr/hrvatski-proizvod-za-europski-brand/11524/