« Sport
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
proslava sporta

Hrvatski olimpijski dan

Prije 17 godina u zagrebačkom hotelu Esplanade održana je osnivačka sjednica Hrvatskog olimpijskog odbora

(Getty Images)
Više o

Olimpijske igre

,

Hrvatski olimpijski odbor

,

Hrvatski olimpijski dan

,

nagrada Dražen Petrović

,

muzej Dražena Petrovića

U nazočnosti brojnih sportaša, sportskih dužnosnika te visokih državnih dužnosnika i predstavnika medija, sjednicom je predsjedavao predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Kern. Članovi osnivači bili su predstavnici 29 nacionalnih sportskih saveza olimpijskih sportova te po jedan predstavnik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sekcije za sportsku medicinu Hrvatskog liječničkog zbora i Fakulteta za fizičku kulturu Sveučilišta u Zagrebu.

Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) uslijedilo je 17. siječnja 1992., što nam je omogućilo sudjelovanje na XVI. Zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i na Igrama XXV. olimpijade u Barceloni. Konačno priznanje dogodilo se 24. rujna 1993. godine.

Povodom dana osnivanja HOO-a, krovna sportska organizacija treću godinu zaredom, u četvrtak 10. rujna 2009., organizira proslavu olimpizma i sporta uopće pod nazivom Hrvatski olimpijski dan - HOD. Nacionalna je to sportska manifestacija koja obuhvaća niz sportskih priredbi i edukativnih radionica o olimpizmu u kojima mogu sudjelovati svi građani, a manifestacija se provodi u suradnji sa svim sportskim udrugama i organizacijama, obrazovnim ustanovama i drugim institucijama.

U Muzejsko-memorijalnom centru "Dražen Petrović" u 13 sati održat će se, svečana dodjela Nagrade "Dražen Petrović" za 2009. godinu, koju HOO treću godinu zaredom dodjeljuje najperspektivnijim mladim hrvatskim sportašima.

Nagradu će ove godine dobiti: atletičarka Sandra Perković, boksač Dino Mansour, Hrvatska muška juniorska reprezentacija i Hrvatska kuglačka ženska reprezentacija (mlađe juniorska).

Izvor: Hina

08.09.2009. 15:03:40
Novi komentar
nužno
nužno