« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
SVAKA ČAST

Hrvatski laburisti imaju gay kandidata za EU parlament

Damir Hršak, Profesor na Metalurškom fakultetu u Zagrebu Damir Hršak, jedini je kandidat na izborima za Europski parlament u Hrvatskoj koji je otvoreno rekao da je gay

Prvi gej kandidat za EU parlament
Prvi gej kandidat za EU parlament (Facebook/laburisti)
Više o

Željko Jovanović

,

LGBT

,

Hrvatski laburisti

,

Damir Hršak

,

gej aktivizam

Hrvatski laburisti imaju kandidata za EU parlament koji se otvoreno izjasnije da je gay. Profesor Hršak je više od 20 godina aktivan u organizacijama civilnog društva koje se zalažu za ljudska prava i prava životinja. Zanimljivo je da je osim kemije, koju je doktorirao, diplomirao i laičku teologiju na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Predsjednik je Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskih laburista, a bio je i dugogodišnji kolumnist političkog mjesečnika Hrvatska ljevicam piše portal H-Alter koji je objavio i intervju s kandidatom.

Damir Hršak također jedini je sveučilišni profesor na listama čiji kandidati imaju realne izglede za ulazak u Europski parlament (SDP, HDZ i Hrvatski laburisti), a sam Hršak kaže da je to 'vrlo logično i sasvim očekivano s obzirom na odnos HDZ-a i SDP-a prema znanosti i visokom obrazovanju'. 

Hršak je kritičan i prema SDP-u: 'HDZ je svojevremeno legendarnom izjavom o kili mozga za dvije marke čvrsto definirao svoj odnos prema intelektualcima... Da bi se procijenilo kako se sadašnja SDP-ova vlast odnosi prema znanosti i visokom obrazovanju, dovoljno je pročitati prijedlog novog zakona na tom području. To je ista neoliberalna srž uz kozmetička dotjerivanja, jer se opet sve svodi na pokoravanje znanja kao javnog dobra tržišnom fundamentalizmu i kljaštrenje intelektualnih potencijala javnih sveučilišta, uz posebno težak položaj mladih znanstvenika', kaže Hršak, dodajući da na žalost, ni ministar Željko Jovanović ne vidi da postoje i vrijednosti koje se ne mogu mjeriti financijskom isplativošću.

Kao jedan od osnivača Sindikata visokog obrazovanja i znanosti Akademska solidarnost, najavljuje da će svakako zastupati pravno na javno dostupno obrazovanje na svim razinama.

Evo kratke biografija laburističkog kanidata: Rođen je 1969. u Krapini. Na Metalurškom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao 1993. Dobitnik priznanja Sveučilišta 1989. kao jedan od najboljih studenata u akademskoj godini 1988/89. Magistrirao  1997. i doktorirao 2001. kemiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je i teologiju na Institutu za teološku kulturu laika Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Radi na Metalurškom fakultetu od 1994. Za znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora izabran je 2012.

26.03.2013. 10:46:22
Novi komentar
nužno
nužno