« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 7 mjeseci
BRAVO

Hrvatski institut Oikon postaje studijski centar za geoinformatiku za devet zemalja Jugoistočne Europe

GIS je geografski informacijski sustav koji se koristi za upravljanje prostornim podacima, odnosno za analiziranje, integriranje, spremanje, uređivanje i prikazivanje prostornih informacija

Veliko priznanje za Hrvatsku
Veliko priznanje za Hrvatsku (Arhiva)
Više o

Institut Oikon

,

UNIGIS studijski centar

,

GIS

Nakon što je u srpnju potpisao ugovor o suradnji sa Sveučilištem u Salzburgu, hrvatski je institut Oikon sada i službeno postao UNIGIS studijski centar za Hrvatsku i još osam zemalja Jugoistočne Europe, čijim će građanima omogućiti pohađanje studijskih programa iz geoinformatike na daljinu.

Osim hrvatskih, državljani Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, ovisno o preferencijama, mogu upisati jednogodišnji stručni studij ili dvogodišnji magistarski studij na daljinu po čijem im završetku Sveučilište u Salzburgu dodjeljuje međunarodno priznatu diplomu ili certifikat.

„Činjenica da je Oikon postao UNIGIS studijski centar za devet zemalja i ulazna točka za studente iz ove regije, dokaz je da smo prepoznati kao vrijedan partner s vještinama i znanjem na području daljinskog istraživanja i GIS-a. Vrlo smo uzbuđeni zbog ovog novog partnerstva i veselimo se prijavi novih studenata", izjavio je Dalibor Hatić, direktor Oikona.

Znanje GIS-a sve traženije kod poslodavaca

GIS je geografski informacijski sustav koji se koristi za upravljanje prostornim podacima, odnosno za analiziranje, integriranje, spremanje, uređivanje i prikazivanje prostornih informacija.

Većina nas se prostornim podacima služi svakodnevno, iako toga možda nismo svjesni. Google karte, Facebook, javna uprava, aplikacije za taxi službe, prikaz voznog reda na tramvajskim ili autobusnim stajalištima, mobilne aplikacije za plaćanje parkinga, vremenska prognoza, stanje u prometu, Internet stvari (IoT) ... samo su neki od sustava koji koriste GIS.

Područja u kojima se taj sustav koristi su zaista mnogobrojna. Gotovo da nema industrije koja ga ne koristi: od poljoprivrede, ekologije, preko prometa, ekonomije, do policije i turizma. Stručnjaci za GIS pomažu u izvršavanju važnih zadaća, kao što je, primjerice, planiranje grada, razvoj prometnica, zaštita okoliša, kontrola bolesti, upravljanje proizvodima, čak i marketing.

Prostorni su podaci danas osnova skoro svakog ozbiljnijeg sustava poslovanja. Potreba za njima raste iz dana u dan, a s njom raste i potražnja za stručnjacima na tom području.

Prema istraživanju koje je u lipnju 2018. proveo P&S Intelligence1, globalno tržište GIS-a, do 2023. godine moglo bi vrijediti 17,5 milijardi američkih dolara, a očekuje se da će ovaj trend širenja biti najveći u usporedbi s ostalim zanimanjima.

Plaće stručnjaka za GIS u Hrvatskoj su iznadprosječne te omogućuju brzo napredovanje kada se svladaju osnove korištenja.

UNIGIS studijski program na daljinu

„UNIGIS studijski program pohađa se na engleskom jeziku i isključivo na daljinu, odnosno iz vlastitog doma te se vrlo lako može pohađati uz rad. Namijenjen je osobama koje već imaju neko predznanje o GIS-u i koriste ga u svome poslu ili pak osobama koje žele promijeniti karijeru i ući u GIS vode. UNIGIS im omogućava da završe jednogodišnji stručni ili dvogodišnji magistarski studij, uz stručno vodstvo naših predavača, a međunarodno priznatu diplomu ili certifikat dobivaju od Sveučilišta u Salzburgu," objasnio je dr. sc. Ivan Tomljenović, koordinator UNIGIS Zagreba.

Novi studijski program započet će u ožujku 2020., a online predavanja iz GIS-a državljanima devet zemalja regije držat će, između ostalog, i naši hrvatski stručnjaci. Prijave su već otvorene.

1 https://www.psmarketresearch.com/market-analysis/geographic-information-system-market

03.10.2019. 10:31:00
Novi komentar
nužno
nužno