« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Hrvatski fizičar u Obaminom timu

Davor Pavuna recenzirat će projekte za američko ministarstvo energetike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (croatia.org)
Više o

obnovljivi izvori energije

,

Davor Pavuna

,

Pavuna Obama

,

Obama energetika Pavuna

Sjajnu usporedbu svog novog posla dao je sam Pavuna, izjavivši da je njegovo imenovanje jednako mogućnosti da izbornik brazilske nogometne reprezentacije izabere Slavena Bilića za savjetnika pri izboru igrača. Kako mu je novi šef dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Steven Chu, usporedba nije niti malo pretjerana.

Što će to imenovanje značiti Hrvatskoj? Vjerojatno ništa osim činjenice da će Pavuna služiti u promidžbene svrhe Primorcu i njegovom šefu, koji su u ovoj usporedbi izbornik eskimske nogometne reprezentacije i savjetnik za izbor najboljeg ledenjaka za pripreme za prvenstvo u Ekvatorijalnoj Gvineji. Iako, svaka čast Eskimima koji vjerojatno imaju razvijenije nogometno prvenstvo od hrvatske energetske strategije.

Pavuna će tako postati jedan od ključnih ljudi u Obaminom projektu američkog zaokreta prema obnovljivim izvorima energije i smanjenju emisije CO2, što je glavno polje zanimanja i zalaganja novog ministra energetike vlade SAD. Jedan od primarnih ciljeva Obamine administracije je ulaganje najmanje 150 milijardi dolara u zelene tehnologije u slijedećih deset godina i otvaranja 5 milijuna novih radnih mjesta u tom sektoru.

- Recenziranje projekata za DOE bit će golemi izazov jer riječ je o avangardnim istraživanjima koja, među ostalim, uključuju nove materijale, visokotemperaturnu supravodljivost, tzv. zelenu energetiku i zelene tehnologije. Ta bi istraživanja trebala dovesti do nove energetske paradigme u svijetu - istaknuo je dr. Pavuna, koji je već sudjelovao u evaluaciji projekata za američku Nacionalnu zakladu za znanost te za EU, Kanadu i Koreju.

Inače, Davor Pavuna diplomirao je na zagrebačkom PMF-u, a doktorirao je na Sveučilištu Cambridge. Znanstveno se usavršavao u Francuskoj, Australiji, Americi i Indiji. Posljednje 22 godine živi u Lausannei, gdje je profesor fizike na Ecole Polytechnique Federale. Objavio je više od 150 znanstvenih radova  te udžbenik o supravodljivosti na engleskom jeziku. Već se neko vrijeme spekuliralo s mogućnošću da dr. Pavuna postane ravnatelj zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, no taj će angažman vjerojatno ostati nemoguća misija.

31.01.2009. 10:27:51
Novi komentar
nužno
nužno