« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BIH

Hrvatske stranke suglasne oko neizravnog izbora predsjedništva

Prema prijedlogu šest hrvatskih stranaka tročlano predsjedništvo BiH biralo bi se kroz dvodomni državni parlament

(Arhiva)
Više o

BiH

,

hrvatske stranke BiH

,

Predsjedništvo BiH

Šest hrvatskih političkih stranaka usuglasilo se na sastanku u Mostaru da bi članove državnoga predsjedništva trebalo birati neizravno kroz državni parlament, kako bi se izbjeglo ponavljanje mogućnosti da Bošnjaci biraju hrvatskoga člana predsjedništva BiH.

Na sastanku je zaključeno da se iz zakonodavstva BiH i ustava ove zemlje moraju izbaciti diskriminacijske odredbe, kako to nalaže Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu koji smatra da se i predstavnicima manjina mora omogućiti sudjelovanje u izborima za članove kolektivnog šefa države.

"Istodobno treba otkloniti diskriminacijske odredbe kada je u pitanju izbor članova predsjedništva BiH prema pripadnicima konstitutivnih naroda", rekao je Ljubić. Dodao je da Hrvati izravnim načinom biranja ne mogu značajnije utjecati na izbor člana predsjedništva.

Prema prijedlogu hrvatskih stranaka, dvaju HDZ-a u BiH, HSP-a Đapić-dr. Jurišić, Hrvatske seljačke stranke - Nove hrvatske inicijative, HKDU-a i Narodne stranke Radom za boljitak, tročlano predsjedništvo BiH biralo bi se kroz dvodomni državni parlament.

U Zastupničkom domu kandidirale bi se osobe za članove predsjedništva koje bi pak potvrđivao Dom naroda koji je etnički koncipiran i ima jednak broj zastupnika iz tri konstitutivna naroda.

Prije početka sastanka, čelnicima stranaka članovi sindikata Hercegovačke televizije (HRT) Mostar uručili su peticiju za opstojnost hrvatskih javnih medija koji su u višemjesečnom štrajku. Peticiju je u proteklih mjesec dana potpisalo oko osam i pol tisuća stanovnika Hercegovine.

Hrvatski politički čelnici obećali su potporu medijima na hrvatskom jeziku tako što bi općine i županije preuzele potpuno vlasništvo i njihovo financiranje. (hina/metro-portal)

08.03.2010. 18:50:05
Novi komentar
nužno
nužno