« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
HND:

Hrvatska zaslužuje bolje mjesto na ljestvici medijskih sloboda

Ubojstvo Ive Pukanića glavni je razlog pada za 33 mjesta na ljestvici RSF-a, smatra Zdenko Duka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/Cropix)
Više o

HND

,

Reporteri bez granica

,

Zdenko Duka

,

medijske slobode

Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo je da je Hrvatska drastično pala po medijskim slobodama u svijetu zbog ubojstva novinara Ive Pukanića i Nike Franjića i općenito napada na novinare, ali da je ipak zaslužila bolje mjesto.

U novom izvješću o stanju medijskih sloboda u svijetu, koji je danas objavila Međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF), Hrvatska je na 78. mjestu, što predstavlja pad za čak 33 mjesta u odnosu na lanjsko izvješće.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka smatra da se RSF pri određivanju stanja medijskih sloboda u Hrvatskoj bitno vodio ubojstvom novinara i suvlasnika Nacionala Ive Pukanića i direktora marketinga tog tjednika Nike Franjića te napadima na novinare.

"To je bila izuzetno loša godina po napadima na novinare i to je ključno", ustvrdio je Duka, ocijenivši da je pad za čak 33 mjesta doista velik ali i očekivan jer su prvi put ubijeni ljudi.

Čelnik HND-a smatra da druge stvari po kojima bi se mogle ocjenjivati medijske slobode nisu toliko pale u Hrvatskoj u odnosu na druge europske zemlje "već da su one tu negdje". Stvari idu na gore ali ne toliko u odnosu na druge europske zemlje, kazao je Duka, dodavši kako misli da je Hrvatska zaslužila bolje mjesto.

Sve manje društveno relevantno novinarstvo te nedostatak ozbiljnog i istraživačkog novinarstva manje je zaslužno za pad od činjenice da su ljudi ubijeni, smatra čelnik HND-a. (hina/metro-portal)

20.10.2009. 17:25:52
Novi komentar
nužno
nužno