« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
.HR

Hrvatska web domena jedna je od najsigurnijih na svijetu

Sigurniji od Hrvatske su Japan i Irska, a daleko pri dnu smjestila se najpopularnija domena .com

(Dreamstime)
Više o

hrvatska domena

,

.hr

,

web sigurnost

Jedan od najpoznatijih svjetskih proizvođača sigurnosnih softvera McAfee, objavio je popis najopasnijih i najsigurnijih internetskih domena.

U svom istraživanju, u koje su bile uključene i generičke (.com, .gov i druge) te državne domene, McAfee je analizirao više od 27 milijuna domena, a prema završnom popisu hrvatska domena .hr jedna je od najsigurnijih na svijetu, javlja tportal.

Rezultati istraživanja pokazuju da je najopasnija domena na svijetu ona koja pripada Kamerunu (.cm). Sigurnosni rizik za posjetitelje u toj domeni predstavlja čak 36,7 posto web stranica. Pretpostavlja se da je tomu tako zbog sličnosti Kamerunove domene s najpopularnijom domenom .com.

Iza Kameruna na popisu najopasnijih slijede Kina (.cn), Samoa (.ws), Filipini (.ph) i bivši Sovjetski Savez (.su). Najopasnija domena u 2008. godini bila je ona u vlasništvu Hong Konga (.hk), ali je ove godine tek na 34. mjestu.

McAfeejevi istraživači tvrde da je razlog tome povećana složenost registracije domene i bolja regulacija. Kriminalci za svoje pothvate biraju domene koje imaju jednostavnu registraciju i što manje nadzora i regulative.

Najsigurnija domena, sa samo 0,1 posto web stranica koje predstavljaju potencijalni rizik za posjetitelje, pripada Japanu (.jp). Iza Japana su Irska (.ie), Hrvatska (.hr), Luksemburg (.lu) i Vanuatu (.vu).

Najsigurnija domena koja nije vezana uz određenu zemlju je .gov, dok je najpopularnija domena .com druga na popisu najmanje sigurnih domena.

05.12.2009. 16:13:40
Novi komentar
nužno
nužno