« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci

Hrvatska u Europskoj Uniji 2010.

Jose Manuel Barroso: Pregovori završavaju 2009. ako ispunite uvjete

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

EU

,

barroso

BRUXELLES • Europska komisija ove će jeseni objaviti da je ciljni datum završetka pregovora s Hrvatskom jesen 2009. ako Hrvatska ispuni potrebne uvjete, rekao je u Bruxellesu predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom.

To je prvi put da dužnosnici Europske komisije konkretno govore o datumu završetka pregovora s Hrvatskom. Iako Barroso nije želio spominjati rok za ulazak Hrvatske u EU, među diplomatima u Bruxellesu moglo se čuti kako bi se to moglo dogoditi već 2010. godine.

TRI UVJETA- Ispunjenje svih mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja 2008.
- RH mora ispuniti sve obveze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.
- RH treba popraviti upravljanje programima pretpristupne pomoći iz europskih fondova PHARE-a i IPA-e.

Kao uvjete koje je potrebno ispuniti, Barroso je naveo ispunjavanje svih mjerila za otvaranje poglavlja do lipnja 2008. te ispunjavanje svih obveza koje proizlaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Hrvatska također treba popraviti upravljanje programima pretpristupne pomoći iz europskih fondova poput PHARE-a i IPA-e. Prema njegovim riječima, Hrvatska mora suspendirati sve aspekte Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, što sada smatra učinjenim.

Premijer Sanader naglasio je da je Hrvatska u 2008. spremna ispuniti uvjete kako bi pregovarački postupak završila do sredine ili jeseni 2009.  Istaknuo je da je odluka Sabora o neprimjenjivanju ZERP-a na zemlje članice EU-a ‘bila ispravna’.

- Odluka je u skladu s hrvatskim interesima, a jedan od najvećih interesa je ući u EU - kazao je premijer.     (METRO)

13.03.2008. 23:21:47
Novi komentar
nužno
nužno